Vaříme, pečeme a mlsáme s levandulí
5 (100%) 7 hlas(ů)

Levandule je jedna z nejznámějších a nejkrásnějších léčivých bylinek vůbec. Její omamnou vůni poznáme i se zavřenýma očima a její něžné fialové kvítky jsou prostě nepřehlédnutelné.

Léčivá síla levandule se využívá ve farmacii, lidovém léčitelství, v kosmetice i v kuchyni. Krásně provoní marmelády, sušenky, ozdobí dorty, zkrášlí láhev s octem nebo olejem, je z ní naprosto úžasný sirup, ze kterého si můžeme dělat zklidňující nápoje, ale také je důležitou součástí směsi provensálského koření.

sus-le

Levandule zklidňuje nervovou soustavu, tiší bolesti hlavy, navozuje klidný spánek, hojí rány a popáleniny. Je skvělým repelentem, neutralizuje živočišné jedy, takže olejíčkem z levandule si můžeme mazat štípance. Čajem z levandule můžeme zklidnit i podrážděný trávicí trakt. Svazek levandule ochrání náš šatník před nevítanými moly. A bohatá kytička levandule zkrášlí a provoní náš domov.

jahod-lev

Vyzkoušejte náš skvělý levandulový sirup, máslové sušenky s levandulí či meruňkový koláč s mandlemi a levandulí. Jako hlavní jídlo zkuste tvarohový nákyp s jahodami a levandulí, k snídaní či svačině jahodovou marmeládu s levandulí a v chladných večerech může přijít vhod horká čokoláda s levandulí. Jo, a levanduli využijete i k přípravě domácího provensálského koření.

Celý dlouhý rok jsem čekala, až se opět ponořím do voňavého záhonu a uvařím náš oblíbený levandulový sirup :)