Meduňkový sirup
Meduňka pohladí nervovou soustavu a uvolní stav naší mysli. Je to bylinka, která se dá používat bez omezení, a tak se sklenkou lahodného moku můžeme nalévat dle chuti 😛
Na cca 2,5 l sirupu budeme potřebovat:
- 70 stonků meduňky
- 2 l vody
- 1,3 kg cukru krupice
- 5 bio citronů
- 1x 20g sáček kyseliny citrónové
Postup:
Bio citróny namočíme do teplé vody a kartáčkem omyjeme. Nakrájíme je na silnější kolečka a spolu s cukrem a vodou svaříme asi 20 minut. Do horké vody vložíme omyté a polámané stonky meduňky, vsypeme kyselinu citrónovou, promícháme, přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin stát.
Druhý den sirup scedíme a naplníme do vyvařených sklenic. Sklenice narovnáme na složenou utěrku do vysokého hrnce, doplníme do poloviny lahví vodou, přiklopíme poklicí a vaříme asi 25 minut, aby se sirup uvnitř prohřál a víčka se zatáhla.