Tempeh na smetaně s pečenými brambory a zeleninovým salátem
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 190 g marinovaný tempeh – 1 balení (nebo klidně i uzený)
- 100 ml šlehačky
- 60 g čedaru
- 3 stroužky česneku
- 1 řapík celeru
- kus pórku
- 1/2 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky sypkého polévkového bio koření
- několik snítek oregana
- olivový olej
Příloha
- 6 větších brambor
- kmín
- sůl
- olivový olej
Salát
- 1 salátová okurka
- 1 mrkev
- 1 vodnice
- šťáva z půlky citrónu
- 2 lžíce olivového oleje
- zarovnaná lžička cukru
- špetka soli
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky, obalíme v oleji, posolíme, opepříme a dáme do trouby rozpálené na 180 st. C upéct dozlatova (cca 25 minut).
Tempeh rozkrájíme na kostičky, česnek na plátky a řapík celeru a pórek na tenké plátky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme olej, nasypeme do něj česnek a zpěníme. Přidáme celer a chvíli opékáme. Po chvilce přisypeme a tempeh, zase chvíli opékáme a přidáme pórek. Ochutíme polévkovým kořením a chilli a zasypeme sýrem. Necháme jej pár vteřin změknout a zalijeme šlehačkou. Ochutíme bylinkami, promícháme a odstavíme.
Okurku oloupeme a nastrouháme do misky na hrubém struhadle. Přidáme i nastrouhanou mrkev a vodnici a zalijeme zálivkou, kterou vyšleháme vidličkou z citrónové šťávy, oleje, cukru a soli.