Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 190 g marinovaný tempeh – 1 balení (nebo klidně i uzený)
  • 100 ml šlehačky
  • 60 g čedaru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 řapík celeru
  • kus pórku
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1/2 lžičky sypkého polévkového bio koření
  • několik snítek oregana
  • olivový olej

Příloha

  • 6 větších brambor
  • kmín
  • sůl
  • olivový olej

Salát

  • 1 salátová okurka
  • 1 mrkev
  • 1 vodnice
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • zarovnaná lžička cukru
  • špetka soli

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky, obalíme v oleji, posolíme, opepříme a dáme do trouby rozpálené na 180 st. C upéct dozlatova (cca 25 minut).

Tempeh rozkrájíme na kostičky, česnek na plátky a řapík celeru a pórek na tenké plátky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Na pánvi rozehřejeme olej, nasypeme do něj česnek a zpěníme. Přidáme celer a chvíli opékáme. Po chvilce přisypeme a tempeh, zase chvíli opékáme a přidáme pórek. Ochutíme polévkovým kořením a chilli a zasypeme sýrem. Necháme jej pár vteřin změknout a zalijeme šlehačkou. Ochutíme bylinkami, promícháme a odstavíme.

Okurku oloupeme a nastrouháme do misky na hrubém struhadle. Přidáme i nastrouhanou mrkev a vodnici a zalijeme zálivkou, kterou vyšleháme vidličkou z citrónové šťávy, oleje, cukru a soli.