Pikantní cuketová směs na topinky
Dneska ráno bylo na našich dvou rostlinkách zase 8 nových cuket. Ne, že je nestačím zpracovávat, já je nestačím ani rozdávat :D. Rozhodla jsem se, že udělám pikantní směs na topinky, kterou rovnou i zavařím do skleniček. V zimě jako když je najdem. Mimochodem, směs je vynikající!
Co budeme potřebovat:
- 1250 g cuket (byly to 4 střední kousky)
- 2 mega cibule
- 7 velkých stroužků česneku
- 1 lžička chilli koření
- 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
- 1 vrchovatá lžíce soli
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce worchestru
- 4 vrchovaté lžičky kapary poupátek
- 1 lžička římského kmínu
- 500 ml rajčatového pyré
- 1 dl oleje
Postup:
Ve velkém kastrolu na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a lisovaný česnek. Přidáme cukr a sůl a opékáme, dokud cibule nechytí barvu. Mezitím nastrouháme nahrubo cuketu (strouhala jsem nudličky na V-krouhači) a přidáme k růžové cibulce. Okořeníme chilli, balzamikem, worchestrem, kmínem a restujeme. Přidáme kapary a rajčatové pyré a prohříváme.
Směs dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C a bez pokličky pečeme přibližně 45 minut. V této době si připravíme zavařovací skleničky, které vyvaříme ve vroucí vodě. Do horkých vyvařených skleniček naplníme horkou směs, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme tak pár minut stát. Pak skleničky obrátíme a uschováme.
Z tohoto množství byly 3 skleničky a ještě dnešní večeře 🙂