Pomalu pečený bůček
Co budeme potřebovat:
Maso
- 800 g libového bůčku s kostí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- kmín, pepř, sůl
Zelí
- 1 sklenice sterilovaného bílého zelí
- 1 malá cibule
- olej
- sůl, cukr, kmín
Bramborové knedlíky
- 500 g vařených brambor
- 100 g hrubé krupice
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- sůl
Postup:
Bůček omyjeme, kůži nakrájíme ostrým nožem na kostičky, posolíme, okmínujeme, opepříme a do vytvořených zářezů zasadíme na plátky nakrájený česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, a obsypeme v zapékací misce maso. Podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme takto dvě hodiny, potom pokličku sundáme a dopečeme zbývající dvě hodiny. Během pečení obrátíme, aby bylo maso rovnoměrně opečené. Průběžně poléváme vypečenou šťávou. Dle potřeby případně přilijeme trošku vody.
Ze zelí slijeme vodu do skleničky a vysypeme jej do kastrolu s na oleji zpěněnou cibulí. Okmínujeme. Podlijeme trošičkou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po chvilce ochutnáme, je-li potřeba dochutit. Dle chuti přidáme sůl, cukr, vodu ze zelí nebo od každého trošku.
Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme krupicí, moukou a solí, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme 3 knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě cca 18 minut.