Pomalu pečený bůček
4.38 (87.5%) 8 hlas(ů)

Co budeme potřebovat:

Maso

  • 800 g libového bůčku s kostí
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kmín, pepř, sůl

Zelí

  • 1 sklenice sterilovaného bílého zelí
  • 1 malá cibule
  • olej
  • sůl, cukr, kmín

Bramborové knedlíky

  • 500 g vařených brambor
  • 100 g hrubé krupice
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • sůl

Postup:

Bůček omyjeme, kůži nakrájíme ostrým nožem na kostičky, posolíme, okmínujeme, opepříme a do vytvořených zářezů zasadíme na plátky nakrájený česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky, a obsypeme v zapékací misce maso. Podlijeme troškou vody, přikryjeme pokličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme takto dvě hodiny, potom pokličku sundáme a dopečeme zbývající dvě hodiny. Během pečení obrátíme, aby bylo maso rovnoměrně opečené. Průběžně poléváme vypečenou šťávou. Dle potřeby případně přilijeme trošku vody.

Ze zelí slijeme vodu do skleničky a vysypeme jej do kastrolu s na oleji zpěněnou cibulí. Okmínujeme. Podlijeme trošičkou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po chvilce ochutnáme, je-li potřeba dochutit. Dle chuti přidáme sůl, cukr, vodu ze zelí nebo od každého trošku.

Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme krupicí, moukou a solí, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme 3 knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě cca 18 minut.

 

bucek11