Dýňové risotto s pistáciemi
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 350 g rýže Arborio
- 300 g dýně Hokaidó
- 40 g nastrouhaného sýra typu parmazánového typu
- 40 g másla
- 3 zeleninové bio bujóny (nebo pravý vývar, máte-li)
- 3 větší stroužky česneku
- 1,5 dl suchého bílého vína
- 1 větší cibule
- 1 l vroucí vody
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 snítka rozmarýny
- hrst vyloupaných pistácií
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Svaříme si vodu s bujóny nebo ohřejeme vývar. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky. Promícháme je s olivovým olejem a upečeme na pekáčku v troubě dozlatova, cca 15-20 minut při 170 st. C. Během pečení zkontrolujeme, aby se nepřipálily a případně je promícháme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a necháme je orestovat ve větším kastrole na troše oleje. Když zesklovatí, přisypeme suchou rýži, pokrájené jehličky rozmarýny a opečeme ze všech stran, až rýže trošku zprůhlední. Zalijeme vínem, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus.
Mezitím si nastrouháme sýr. Když už je rýže uvařená akorát, přidáme k ní opečenou dýni, citrónovou šťávu, máslo a 3/4 nastrouhaného sýra. V rýži by mělo zbýt ještě troška vývaru, aby byla mokrá. Vše zamícháme a ihned servírujeme. Na talíři dozdobíme zbytkem sýra, posekanými pistáciemi a kouskem rozmarýny.