Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 350 g rýže Arborio
  • 300 g dýně Hokaidó
  • 40 g nastrouhaného sýra typu parmazánového typu
  • 40 g másla
  • 3 zeleninové bio bujóny (nebo pravý vývar, máte-li)
  • 3 větší stroužky česneku
  • 1,5 dl suchého bílého vína
  • 1 větší cibule
  • 1 l vroucí vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 snítka rozmarýny
  • hrst vyloupaných pistácií
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Svaříme si vodu s bujóny nebo ohřejeme vývar. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky. Promícháme je s olivovým olejem a upečeme na pekáčku v troubě dozlatova, cca 15-20 minut při 170 st. C. Během pečení zkontrolujeme, aby se nepřipálily a případně je promícháme.

Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a necháme je orestovat ve větším kastrole na troše oleje. Když zesklovatí, přisypeme suchou rýži, pokrájené jehličky rozmarýny a opečeme ze všech stran, až rýže trošku zprůhlední. Zalijeme vínem, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus.

Mezitím si nastrouháme sýr. Když už je rýže uvařená akorát, přidáme k ní opečenou dýni, citrónovou šťávu, máslo a 3/4 nastrouhaného sýra. V rýži by mělo zbýt ještě troška vývaru, aby byla mokrá. Vše zamícháme a ihned servírujeme. Na talíři dozdobíme zbytkem sýra, posekanými pistáciemi a kouskem rozmarýny.