Levandulový sirup
4.61 (92.11%) 38 hlas(ů)

Levandule je pro mě královna mezi léčivými bylinami. Kochám se její vůní na zahrádce, používám jí ve své kosmetické praxi a zabydlela se i v naší kuchyni. Je to uklidňující a relaxační kytička do současné neklidné doby :)

Na cca 2,5 l sirupu budeme potřebovat:

  • velký svazek levandule min. 400 rostlinek (klidně i víc)
  • 5 bio citrónů
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru krupice nebo třtinový
  • 1 sáček kyseliny citrónové (20 g)

 

Postup:

DSCN5585Citróny omyjeme kartáčkem v teplé vodě a nakrájíme na silnější plátky. Ve větším kastrolu svaříme vodu s cukrem a citróny. Vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Levanduli opláchneme vodou (není to nutné) a vhodíme do vroucí vody. Když voda opět vzkypí, sporák vypneme, přimícháme kyselinu citrónovou a necháme zakryté stát 24 hodin.

Druhý den slijeme sirup přes cedník do jiného hrnce. Sklenice na sirup is víčky vyvaříme ve vodě a sirup do nich opatrně přelijeme. Hrdla otřeme vlhkým hadříkem, aby nebyla upatlaná od sladkého sirupu, a zavíčkujeme. Do vyššího hrnce nalijeme asi 10 cm hladinu vody, na dno složíme utěrku a položíme na ní naplněné lahvičky. Přiklopíme pokličkou a zahříváme tak dlouho, až je sirup uvnitř horký. Tím se nám zatáhnou víčka a sirup získá na trvanlivosti.

DSCN5593

Levandulový sirup používáme jako sirup běžný. Pár lžic do vody a máte skvělý osvěžující nápoj. Když do sklenky přidáme led a kvítky levandule, bude to nápoj vskutku luxusní.

Jak dlouho sirup vydrží vám nedokážu říct, u nás se po něm vždycky jen zapráší 😀