Levandulový sirup
Levandule je pro mě královna mezi léčivými bylinami. Kochám se její vůní na zahrádce, používám jí ve své kosmetické praxi a zabydlela se i v naší kuchyni. Je to uklidňující a relaxační kytička do současné neklidné doby 🙂
Na cca 2,5 l sirupu budeme potřebovat:
- velký svazek levandule min. 400 rostlinek (klidně i víc)
- 5 bio citrónů
- 2 litry vody
- 2 kg cukru krupice nebo třtinový
- 1 sáček kyseliny citrónové (20 g)
Postup:
Citróny omyjeme kartáčkem v teplé vodě a nakrájíme na silnější plátky. Ve větším kastrolu svaříme vodu s cukrem a citróny. Vaříme asi 20 minut, občas promícháme. Levanduli opláchneme vodou (není to nutné) a vhodíme do vroucí vody. Když voda opět vzkypí, sporák vypneme, přimícháme kyselinu citrónovou a necháme zakryté stát 24 hodin.
Druhý den slijeme sirup přes cedník do jiného hrnce. Sklenice na sirup is víčky vyvaříme ve vodě a sirup do nich opatrně přelijeme. Hrdla otřeme vlhkým hadříkem, aby nebyla upatlaná od sladkého sirupu, a zavíčkujeme. Do vyššího hrnce nalijeme asi 10 cm hladinu vody, na dno složíme utěrku a položíme na ní naplněné lahvičky. Přiklopíme pokličkou a zahříváme tak dlouho, až je sirup uvnitř horký. Tím se nám zatáhnou víčka a sirup získá na trvanlivosti.
Levandulový sirup používáme jako sirup běžný. Pár lžic do vody a máte skvělý osvěžující nápoj. Když do sklenky přidáme led a kvítky levandule, bude to nápoj vskutku luxusní.
Jak dlouho sirup vydrží vám nedokážu říct, u nás se po něm vždycky jen zapráší 😀
One thought on “Levandulový sirup”
Comments are closed.