Stejně jako levandule, letos se urodila i překrásná šalvěj. Na radu kamarádky jsem začala vařit sirupy. Našla jsem na internetu spoustu návodů, a taky upozornění, že šalvějový sirup je určen k léčení a ne normálnímu pití. No nevím, myslím, že sklenkou denně nic nezkazíme :). Šalvěj podporuje trávení a zlepšuje krevní oběh. Je pravda, že přehánět by se to s ní nemělo a měly by se jí vyhnout těhulky.

  • misku velkých šalvějových listů (cca 80)
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 2 bio citrony

Do kastrolu dáme vařit vodu s cukrem a necháme zcela rozpustit. Do vroucí vody přidáme omyté listy šalvěje a ještě 5 minut povaříme. Oheň vypneme a přidáme plátky omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme stát minimálně 24 hodin.

Druhý den sirup zahřejeme asi na 50 st. C a přelijeme přes plátýnko do vyvařených sklenic.