Můžete namítnout, že pravá moussaka, pocházející z Balkánu, se dělá z jehněčího masa a z lilku, který se předem opeče na olivovém oleji. Jistě budete mít pravdu, ale zkuste připravit musaku dle tohoto jednoduššího receptu. Nezabere vám to 3 hodiny, ale necelé 2 a věřím, že si pochutnáte 😛

Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa – mix vepřové a hovězí
  • 3 velká rajčata
  • 3 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední cuketa
  • 1 větší cibule
  • olivový olej
  • sůl, hrubě mletý pepř
  • majoránka, oregano
  • kmín
  • olivový olej
  • sypké polévkové bio koření
  • velká lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 180 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového květu
  • 60 g strouhaného sýru parmazánového typu

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme v kastrolu na oleji. Přidáme prolisovaný česnek a mleté maso. Osolíme, opepříme, přidáme i ostatní koření a chvilku restujeme. Zapékací misku vymažeme olejem, brambory oloupeme a nastrouháme na plátky, stejně jako s cuketu  (jde to skvěle na V-krouhači). Rajčata nařízneme, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Do zapékací misky dáme vrstvu brambor, jen lehounce osolíme a pokmínujeme, dále vrstvu cuket, orestované maso, na něj plátky rajčat a další vrstvu brambor.

V malém kastrolku připravíme z másla a hladké mouky jíšku, rozředíme studeným mlékem a vaříme až trošku zhoustne. Ochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového květu a polévkovým kořením. Dochutíme lžičkou citronové šťávy. Bešamel přelijeme přes brambory, přikryjeme pokličkou nebo větším kusem pečícího papíru, který se sám stočí kolem pekáčku a utvoří jakoby stříšku. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C 50 minut. Potom odstraníme papír, posypeme strouhaným sýrem a ještě 15 minut zapečeme při 190 st. C dozlatova.

musaka-priprava