Na 5-6 porcí budeme potřebovat:

  • balení cannelloni 24 ks trubiček

Rajčatové ragú

  • 3 balení rajčatového pyré
  • 2 uzené tempehy
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 velká mrkev
  • kus celeru
  • kus pórku

Bešamel

  • 30 g másla
  • cca 3 dl mléka
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • sůl
  • citrónová šťáva

Navíc

  • 30 g sýra parmazánového typu
  • 2 velká rajčata
  • máslo

Postup:

Ve větším kastrole rozehřejeme olej a na něm orestujeme drobně pokrájenou cibuli s česnekem. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do kastrolu. Zase chvilku restujeme a přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh. Chvilku opékáme a přisypeme na kousky nakrájený pórek. Přilijeme rajčatové pyré, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a asi 10 minut podusíme.

Mezitím si připravíme bešamel. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uvaříme světlou jíšku. Rozředíme studeným mlékem a svaříme dohusta. Osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a citrónovou šťávou.

Rajčata nakrojíme do křížku, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Sýr nastrouháme najemno. Zapékací misku vymažeme máslem.

Cannelloni naplníme rajčatovou směsí. A to buď malou lžičkou, anebo obětujeme plnící sáček s velkým otvorem, se kterým to jde opravdu báječně. Sáček naplníme směsí a tlačíme jí do těstovinových trubiček. Tady se hodí pomoc ruky navíc :).

Naplněné trubičky naskládáme do vymazaného pekáče, posypeme nakrájenými rajčaty, polijeme bešamelem a strčíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 20 minut. Po této době pokrm posypeme strouhaným sýrem a zapečeme dalších 20 minut dozlatova.