Vegetariánské cannelloni s uzeným tempehem
Na 5-6 porcí budeme potřebovat:
- balení cannelloni 24 ks trubiček
Rajčatové ragú
- 3 balení rajčatového pyré
- 2 uzené tempehy
- 2 velké stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- kus celeru
- kus pórku
Bešamel
- 30 g másla
- cca 3 dl mléka
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- sůl
- citrónová šťáva
Navíc
- 30 g sýra parmazánového typu
- 2 velká rajčata
- máslo
Postup:
Ve větším kastrole rozehřejeme olej a na něm orestujeme drobně pokrájenou cibuli s česnekem. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do kastrolu. Zase chvilku restujeme a přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh. Chvilku opékáme a přisypeme na kousky nakrájený pórek. Přilijeme rajčatové pyré, osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a asi 10 minut podusíme.
Mezitím si připravíme bešamel. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uvaříme světlou jíšku. Rozředíme studeným mlékem a svaříme dohusta. Osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a citrónovou šťávou.
Rajčata nakrojíme do křížku, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Sýr nastrouháme najemno. Zapékací misku vymažeme máslem.
Cannelloni naplníme rajčatovou směsí. A to buď malou lžičkou, anebo obětujeme plnící sáček s velkým otvorem, se kterým to jde opravdu báječně. Sáček naplníme směsí a tlačíme jí do těstovinových trubiček. Tady se hodí pomoc ruky navíc :).
Naplněné trubičky naskládáme do vymazaného pekáče, posypeme nakrájenými rajčaty, polijeme bešamelem a strčíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 20 minut. Po této době pokrm posypeme strouhaným sýrem a zapečeme dalších 20 minut dozlatova.