Tvarohové knedlíčky s jahodovým přelivem
Na 3 porce (cca 40 ks knedlíčků) budeme potřebovat:
Knedlíčky
- 100 g hrubé mouky (množství je přibližné a bude záležet na konzistenci tvarohu)
- 2 tučné tvarohy (ne z vaničky)
- 2 žloutky
- poctivá špetka soli
Jahodový přeliv
- 600 g zralých jahod
- 50 g moučkového cukru
- hrst čerstvé máty
Na dozdobení
- zakysaná smetana
Postup:
Z tvarohu, mouky, žloutků a soli vypracujeme vláčné těsto. Přendáme jej do mikroténového sáčku a uložíme na hodinu odpočinout do lednice. Potom z těsta vytvoříme malé knedlíčky o průměru asi 3 cm a uvaříme ve vroucí vodě přibližně 5 minut – dokud všechny nevyplavou plus minuta. Hotové knedlíčky vylovíme cedníkem nebo děrovanou naběračkou.
Jahody omyjeme, odstraníme lístečky a v kastrolu rozdrtíme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Přisypeme cukr a chvilku zahříváme, aby se cukr rozpustil. Přisypeme posekanou mátu a odstavíme z ohně.
Uvařené knedlíčky rozdělíme na talíře, přelijeme jahodovým přelivem a ozdobíme zakysanou smetanou.