Tvarohový nákyp s angreštem, muchovníkem a levandulí
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 750 g měkkého tvarohu
- 450 g směsi angreštu a muchovníku (indiánské ovoce – podobné borůvkám)
- 150 g hrubé mouky
- 80 g třtinového cukru s vanilkou (cukr mám ve velké zavařovací sklenici zavřený s vanilkovým luskem)
- 70 g másla
- 5 vajec
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 1 dl šlehačky pro případ, že máme hustý tvaroh
- levandulové kvítky ze 4 sušených levandulí
- hrst nahrubo pomletých neloupaných mandlí
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
V mixéru utřeme cukr se žloutky do pěny. Přidáme napůl rozehřáté máslo. Přimícháme citrónovou šťávu, sůl, tvaroh a mouku s práškem do pečiva a případně zakápneme šlehačkou. Z bílků a špetičky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Zapékací misku (30×18 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní přelijeme a uhladíme do krajů. Poklademe pravidelně angreštem a posypeme plody muchovníku. Posypeme odranými kvítky levandule a mandlovou drtí. Pekáček přikryjeme alobalem a zapečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170 st. C. Poté alobal sundáme a dopečeme ještě cca 30 minut.
Nákyp necháme chviličku vydýchnout a rozdělíme na porce. Na talířích můžeme pokapat tekutým medem nebo javorovým sirupem.