Na 2-3 porce budeme potřebovat:

  • 500 g menších žampiónů
  • 100 g čedaru vcelku
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • 1/2 lžička soli
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej

Salát

  • 10 cherry rajčátek
  • ledový salát
  • štáva z 1/2 citrónu
  • olivový olej
  • cukr
  • sůl

Postup:

Žampióny očistíme ubrouskem a kroutivým pohybem jim odstraníme nožičky (pokud jsou hezky bílé a pevné, schováme si je na další recept). Sýr rozkrájíme na kostičky, které se velikostí vejdou do kloboučku. Kloboučky sýrem naplníme.

Připravíme si trojobal: vejce rozkvedlané s mlékem a solí, hladkou mouku a strouhanku, každé do jedné misky. Naplněné žampiony obalujeme nejdřív v mouce, pak ve vajíčku a poté ještě ve strouhance. Aby nám sýr nevytekl, krok číslo 2, to znamená vajíčko a krok číslo 3, strouhanku ještě zopakujeme. Hlavičky ve dlaních ještě upěchujeme, aby k nim strouhanka hezky přilnula. V menším kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje, aby v něm hlavičky plavaly a postupně je smažíme. Vkládáme sýrem dolů a když odspodu zezlátnout, otočíme je. Hotové pokládáme na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.

Podáváme se zeleninovým salátem. Např. z ledového salátu a cherry rajčátek, se zálivkou vyšlehanou z citrónu, olivového oleje, cukru a soli.