Plněné smažené žampióny
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
- 500 g menších žampiónů
- 100 g čedaru vcelku
- 1 vejce
- 1 dl mléka
- 1/2 lžička soli
- hladká mouka
- strouhanka
- olej
Salát
- 10 cherry rajčátek
- ledový salát
- štáva z 1/2 citrónu
- olivový olej
- cukr
- sůl
Postup:
Žampióny očistíme ubrouskem a kroutivým pohybem jim odstraníme nožičky (pokud jsou hezky bílé a pevné, schováme si je na další recept). Sýr rozkrájíme na kostičky, které se velikostí vejdou do kloboučku. Kloboučky sýrem naplníme.
Připravíme si trojobal: vejce rozkvedlané s mlékem a solí, hladkou mouku a strouhanku, každé do jedné misky. Naplněné žampiony obalujeme nejdřív v mouce, pak ve vajíčku a poté ještě ve strouhance. Aby nám sýr nevytekl, krok číslo 2, to znamená vajíčko a krok číslo 3, strouhanku ještě zopakujeme. Hlavičky ve dlaních ještě upěchujeme, aby k nim strouhanka hezky přilnula. V menším kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje, aby v něm hlavičky plavaly a postupně je smažíme. Vkládáme sýrem dolů a když odspodu zezlátnout, otočíme je. Hotové pokládáme na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
Podáváme se zeleninovým salátem. Např. z ledového salátu a cherry rajčátek, se zálivkou vyšlehanou z citrónu, olivového oleje, cukru a soli.