Nachystali jste si nějakou dýňovu specialitu a ocitli se před otázkou vyhodit nebo nevyhodit semínka? Rozhodně nevyhazovat. Očistit, usušit a uvařit čaj. Má teplou oříškovou chuť a navíc pomáhá vylifrovat z těla nahromaděnou tekutinu 😛

Jak se dělá dýňový čaj:

  • 2 plné hrsti usušených dýňových semínek
  • 1 litr vody
  • příp. med a citrónovou šťávu

Postup:

Semínka, která odstraníme z dýně očistíme od dužiny, rozložíme v jedné vrstvě na tácek a necháme na topení uschnout. Když jsou suchá tak, že šustí, uchováme je u uzavřené nádobě.

Na litr čaje odebereme dvě plné hrsti semínek, nasypeme je do menšího kastrolku a nasucho opražíme z obou stran do jemné zlatavé barvy. Zalijeme horkou vodou a 10 minut povaříme. Poté čaj slijeme do konvice a případně dochutíme. Nám chutná přírodní 😛