Na 4 porce budeme potřebovat:

Výpečky

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 dl světlého piva
  • 3 česneky
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, kmín

Zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • kmín, sůl
  • olej
  • cukr, ocet, sůl

Knedlíky

  • 450 g hrubé mouky
  • 230 ml vody
  • 2 špetky soli
  • 1 starší rohlík
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup:

Plecko nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na sádle ve velkém kastrolu. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme pivem, přiklopíme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 160 st. C na cca 90 minut. 30 minut před dokončením sundáme poklici, přidáme teplotu na 180 st. C. Během pečení kontrolujeme, aby se nám nevypekla šťáva a maso se nepřipálilo. Případně doléváme teplou vodu. Před dokončením, když už je maso opečené a výpek dělá bubliny, přidáme hladkou mouku rozmíchanou s trochou vody a sojovky a ještě chvíli pečeme, až se šťáva zahustí.

Je-li zelí hodně kyselé, propláchneme jej vodou a necháme odkapat. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přihodíme zelí, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Potom zelí ochutnáme, případně dochutíme cukrem, solí nebo octem a ještě krátce prohřejeme.

Během přípravy masa nachystáme také knedlíky. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Mouku smícháme s práškem a solí. Vejce rozkvedláme ve vodě a vlijeme do mouky. Promícháme vařečkou (robota nedoporučuju, po něm jsem měla knedlíky vždycky jako beton), přidáme rohlík nakrájený na kostičky a ještě promícháme. Desku kuchyňské linky posypeme troškou mouky, těsto na ní vyklopíme a ještě zpracujeme rukama. Utvoříme váleček, rozpůlíme na dvě části a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 23 minut.

Knedlík na zkoušku vyndáme, překrojíme bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uprostřed uvařený. Jestli ano, nakrájíme knedlíky nití na plátky. Pokud ne, necháme je ještě 2 minuty dovařit.