Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem
Na 4 porce budeme potřebovat:
Výpečky
- 1 kg vepřové plece
- 3 dl světlého piva
- 3 česneky
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 cibule
- 1 vrchovatá lžíce sádla
- 1/2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, kmín
Zelí
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- kmín, sůl
- olej
- cukr, ocet, sůl
Knedlíky
- 450 g hrubé mouky
- 230 ml vody
- 2 špetky soli
- 1 starší rohlík
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
Postup:
Plecko nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na sádle ve velkém kastrolu. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme pivem, přiklopíme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 160 st. C na cca 90 minut. 30 minut před dokončením sundáme poklici, přidáme teplotu na 180 st. C. Během pečení kontrolujeme, aby se nám nevypekla šťáva a maso se nepřipálilo. Případně doléváme teplou vodu. Před dokončením, když už je maso opečené a výpek dělá bubliny, přidáme hladkou mouku rozmíchanou s trochou vody a sojovky a ještě chvíli pečeme, až se šťáva zahustí.
Je-li zelí hodně kyselé, propláchneme jej vodou a necháme odkapat. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přihodíme zelí, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Potom zelí ochutnáme, případně dochutíme cukrem, solí nebo octem a ještě krátce prohřejeme.
Během přípravy masa nachystáme také knedlíky. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Mouku smícháme s práškem a solí. Vejce rozkvedláme ve vodě a vlijeme do mouky. Promícháme vařečkou (robota nedoporučuju, po něm jsem měla knedlíky vždycky jako beton), přidáme rohlík nakrájený na kostičky a ještě promícháme. Desku kuchyňské linky posypeme troškou mouky, těsto na ní vyklopíme a ještě zpracujeme rukama. Utvoříme váleček, rozpůlíme na dvě části a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 23 minut.
Knedlík na zkoušku vyndáme, překrojíme bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uprostřed uvařený. Jestli ano, nakrájíme knedlíky nití na plátky. Pokud ne, necháme je ještě 2 minuty dovařit.