Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 5 g cukru s vanilkou
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Náplň

  • 16 meruněk (přidala jsem ještě 1 zbylou broskev)
  • 4 lžíce cukru s vanilkou (množství záleží spíš na kyselosti meruněk)
  • 1 lžíce vanilkového pudinku nebo kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • hrst spařených oloupaných mandlí
  • kvítky levandule

Postup:

Do kuchyňského robota dáme mouku, nakrájené máslo, vodu, cukr a žloutek a rychle zaděláme těsto. Obalíme ho fresh fólií a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

Meruňky umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Do kastrolu dáme pár lžic vody s cukrem a přisypeme meruňky. Chvíli dusíme, až meruňky ztratí ostré rohy. Ve skleničce rozmícháme pudink s troškou šťávy, co meruňky pustily a nalijeme do kastrolu. Ještě chvilku povaříme a necháme vychladnout.

Na pečící papír obkreslíme koláčovou nebo dortovou formu, kulatý tvar vystřihneme a na něm válečkem vyválíme kulatý tvar těsta o něco větší než je papír. Pečící papír i s vyváleným těstem vložíme do formy tak, aby korpus měl okraje zvednuté asi o 1-2 cm a ještě prsty okraj upravíme. Propícháme vidličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 10 minut. Poté korpus vyndáme a navrstvíme na něj meruňkovou hmotu. Mandle posekáme a posypeme na koláč. Můžeme ozdobit ještě kvítky levandule, koláč bude krásně voňavý. A teď ho vrátíme ještě na 18 minut dopéct.

meru-kola