Jahodová marmeláda s levandulí
4.43 (88.57%) 7 hlas(ů)

Marmelády a kompoty jsem dělávala už jako dítě s babičkou. Byla to naše „pracovní“ náplň na léto na chatě. Tenkrát jsme neměly žádné pomocníky v podobě Gelfixů a podobně, tak se vše pěkně dlouho vařilo s pořádnou dávkou cukru a zkoušelo na talířku, jestli už je hmota dost hustá. Někdy i několik hodin. Nebylo nic horšího, když nám některý rok zavařeniny začaly plesnivět nebo kvasit a my nevěděly proč. Zavařuji dodnes, ale nyní již se zmíněnými pomocníky. A protože nechci mít marmelády plné cukru, využívám nejraději Gelfix 4:1 nebo 3:1. Tentokrát jsem do jedné části jahod přimíchala levandulové kvítky a do druhé vanilkový cukr. Jsem zvědavá, až se uleží, jak se bude lišit chuť.

  • 1 kg omytých jahod
  • 350 g cukru krupice
  • 1 Gelfix 3:1
  • kvítka ze 6 stonek levandule
  • nebo 1 vanilkový cukr nebo lusk

Jahody dáme do kastrolu na rozptylovací mřížku a zahříváme. Gelfix promícháme se dvěma lžícemi z odváženého cukru a vsypeme do jahod. Ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme zbylý cukr a natrhaná kvítka levandule a 5 minut vaříme. Přelijeme do vyvařených skleniček (ve vroucí vodě vyvaříme skleničky, víčka i všechny věci, které přijdou s marmeládou do styku). Hranu sklenky otřeme čistou utěrkou, kterou trochu namočíme v převařené vodě a pak osušíme zbytkem utěrky do sucha. Víčka také. Zavíčkujeme a marmeládu otočíme na pár minut vzhůru nohama.