Třezalkový sirup
Dalším pokladem na zahradě je trs třezalky. Vloni jsem z ní dělala olej na spáleniny a odřeniny, letos zkouším sirup. Třezalka uvolňuje stav mysli, působí příznivě na žaludek, játra a žlučník, zlepšuje cévní stěny, a to se vždycky hodí. Budeme jí střídat s meduňkou.
- 20 rozkvetlých vršků třezalky, asi 20 cm kusy
- 2 bio citrony
- 1 kg cukru krupice
- 1,5 l vody
Květy opláchneme a zbavíme pavoučků, kteří ještě pár minut po opláchnutí vylézají :). Cukr svaříme s vodou do úplného rozpuštění a přelijeme přes třezalku, přidáme na plátky nakrájený omytý citron a necháme pod pokličkou odstát minimálně 24 hodin.
Druhý den zahřejeme na cca 50 st. C a přes plátýnko přecedíme do vyvařených lahví.
Množství, které tak rychle nevypijeme, jsem dala raději do tmavé lahve, protože třezalka je citlivá na světlo. Sice jsem informace o třezalkovém sirupu nikde nenašla, ale jistota je jistota 🙂