Linecký koláč s jahodovou marmeládou a levandulí
Chuť a vůně tohoto koláče ve vás vyvolá vzpomínky na Vánoce. Je úžasný. Nenechte se vyděsit tím, že těsto je poměrně měkké, upečený a lehce zchladlý koláč je pak o to lepší 🙂
Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:
- 145 g hladké mouky
- 110 g změklého másla
- 55 g cukru krupice s vanilkou (vanilkový lusk mám naložený ve sklenici s cukrem)
- 50 g strouhaných vlašských ořechů nebo mandlí
- 1 žloutek
- špetka soli
- trošku nastrouhané citronové kůry (buď v bio kvalitě nebo řádně naložené v octovo solném roztoku a omyté kartáčem)
- jahodová marmeláda a 5 levandulových květů
Postup:
Ořechy vyloupeme a umeleme buď na strojku nebo rozmixujeme v mixéru. V kuchyňském robotu smícháme mouku s máslem, cukrem, ořechy, žloutkem a solí. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a necháme v lednici aspoň hodinu odpočinou. Potom oddělíme asi pětinu těsta a dáme jí na chvilku do mrazáku a zbylé těsto natlačíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem (nebo formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Vytvarujeme tak, aby byly asi do centimetru zdvižené okraje. Povrch potřeme marmeládou, posypeme odranými kvítky levandule a přímo na koláč nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 25 minut.