Americké brambory se sardelkovým dipem a salátem z červené řepy
Měla jsem v plánu udělat bramborák, nicméně Kuba zhatil mé plány přáním amerických brambor. Měly jedinou chybu, bylo jich prý málo 🙂
- 8 větších brambor
- 3 stroužky česneku
- velká snítka rozmarýnu
- hrubě mletý pepř
- sůl, kmín
- olej
Dip:
- 110 g zakysané smetany
- 50 g majonézy Spak
- 5 sardelkových řezů
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- pár kapek worchestru
- špetka třtinového cukru
Salát z červené řepy:
- 1 červená řepa
- 1 větší mrkev
- 2 větší jablka
- citronová šťáva
Brambory oloupeme, překrojíme podélně a nakrájíme na měsíčky, které namočíme na chvilku do vlažné vody. Vodu slijeme a brambory osušíme. Pekáč vytřeme olejem, nasypeme do něj brambory, osolíme, opepříme a ochutíme nasekaným rozmarýnem. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme do trouby rozpálené na 180 st. C na 20 minut. Potom alobal sundáme, brambory posypeme nasekaným česnekem a zapečeme ještě asi 10 minut.
Zakysanou smetanu a majonézu smícháme, přidáme drobně nakrájené sardelky a dochutíme hořčicí, worchestrem a cukrem.
Červenou řepu, mrkev a jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dochutíme citronovou šťávou.