Měla jsem v plánu udělat bramborák, nicméně Kuba zhatil mé plány přáním amerických brambor. Měly jedinou chybu, bylo jich prý málo 🙂

  • 8 větších brambor
  • 3 stroužky česneku
  • velká snítka rozmarýnu
  • hrubě mletý pepř
  • sůl, kmín
  • olej

Dip:

  • 110 g zakysané smetany
  • 50 g majonézy Spak
  • 5 sardelkových řezů
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • pár kapek worchestru
  • špetka třtinového cukru

Salát z červené řepy:

  • 1 červená řepa
  • 1 větší mrkev
  • 2 větší jablka
  • citronová šťáva

Brambory oloupeme, překrojíme podélně a nakrájíme na měsíčky, které namočíme na chvilku do vlažné vody. Vodu slijeme a brambory osušíme. Pekáč vytřeme olejem, nasypeme do něj brambory, osolíme, opepříme  a ochutíme nasekaným rozmarýnem. Pekáč přikryjeme alobalem a dáme do trouby rozpálené na 180 st. C na 20 minut. Potom alobal sundáme, brambory posypeme nasekaným česnekem a zapečeme ještě asi 10 minut.

Zakysanou smetanu a majonézu smícháme, přidáme drobně nakrájené sardelky a dochutíme hořčicí, worchestrem a cukrem.

Červenou řepu, mrkev a jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Dochutíme citronovou šťávou.