Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 4 porce budeme potřebovat:

Na pečené brambory

  • cca 12 brambor
  • kmín
  • sůl
  • olivový olej

Na fazolky

  • 400 g čerstvých nebo mražených fazolek
  • 100 g libové slaniny
  • 1 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 1/2 bio zeleninového bujónu rozvařeného v 1 dl vody
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Koprový dip

  • 200 ml zeleninového vývaru nebo 1/2 rozpuštěného bio bujónu
  • 100 ml šlehačky
  • 100 g petržele
  • 20 g másla
  • 1 cibule
  • 1 lžička umeocta nebo citrónové šťávy
  • hrst kopru

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na osminky, promícháme s olejem, osolíme, opepříme a dáme do trouby na plech vyložený pečícím papírem. Upečeme dozlatova při 180 st. C, cca 30 – 35 minut. Během pečení obrátíme.

Mezitíme si připravíme koprový dip. V kastrolku zpěníme cibuli na másle, přidáme na kostičky nakrájenou petržel a orestujeme. Petržel by měla zůstat bílá. Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Potom rozmixujeme, dochutíme umeoctem, koprem a případně troškou soli (v případě, že použijeme místo umeocta citrónovou šťávu). Ještě minutku provaříme.

Nakonec nachystáme fazolky. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a zpěníme. Potom přihodíme překrájené fazolové lusky, osolíme, opepříme a ještě chvilku restujeme. Zakápneme vínem a horkou vodou s rozvařeným bujónem, přiklopíme pokličkou a asi 5 minut podusíme.