Kdybych byla krůtou, což bych teda fakt nechtěla, protože krůty jsou údajně velmi hloupé, nerada bych se vylíhla v USA. Tam se totiž rok co rok spořádá na svátek Díkůvzdání těchto nebohých ptáků celých 55 milionů 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat:

Na steaky

  • 3 plátky krůtího prsa silné 1,5 – 2 cm
  • 30 g másla
  • 1/2 dl bílého vína
  • čerstvě nahrubo mletý pepř
  • sůl
  • olej

Brambory

  • 6 brambor
  • kmín, sůl
  • olej

Restované papriky

  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Plech vyložíme pečícím papírem, brambory na něj přemístíme, osolíme, okmínujeme a pokapeme olejem. Rukama promícháme a pečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, cca 25 minut. Když začnou brambory zlátnout, připravíme si papriky, které omyjeme a nakrájíme na větší kousky a pustíme se do masa.

Snížíme teplotu v troubě a dáme do ní, společně s brambory, jestli to trouba dovoluje, nahřát zapékací nádobu. Pokud ne, budeme si muset vystačit s poklicí na pánev.

Nakrájíme maso. Důkladně rozpálíme pánev s trochou oleje. Steaky na ní z obou stran 2 minuty opečeme, až budou zlatavé. Nesolíme, nekořeníme. Hotové přendáme do nahřáté nádoby, osolíme, opepříme z obou stran a přikryjeme alobalem. Takto necháme maso v troubě vyhřáté na 130 st. C 10 minut. Pokud se nám do trouby k bramborám nevejde, přikryjeme pánev poklicí a stáhneme z ohně. V případě, že máte elektrický sporák, po 5 minutách vraťte pánev na chladnoucí, ale ještě teplou plotýnku.

Do výpeku nalijeme víno, nahrubo nameleme pepř, osolíme a necháme víno vydusit. Přidáme máslo, které necháme už jen rozpustit.

Na jiné pánvi rozpálíme olivový oleje a velmi rychle na něm orestujeme osolené a opepřené papriky. Jen chviličku, aby zůstaly křupavé.

Maso vyndáme z trouby a smočíme v pepřové šťávě. Zbytek šťávy, kterou steaky pustily do nádoby, také přelijeme do pánvičky.