Tak se mi zdá, že všechny opravdu velké věci se v minulosti staly tak nějak náhodou. Jako třeba kynuté těsto. Lidé sice dřív pekly různé placky, ale z těsta nekynutého. To až jednou jeden egyptský pekař zapomněl kousek těsta někde v koutě a ono tam zkvasilo. Když jej pak objevil, mělo několikrát větší objem. A světe div se, po upečení placka z něj chutnala a voněla líp než ta nekynutá. Jen by mě zajímalo, čím se nechal údajný Egypťan tak rozptýlit, když ještě nebyly mobily a tablety 🙂

Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Kynuté těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 180 ml vlažného mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 25 g rozpuštěného másla
  • 7 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 sušené droždí
  • 1 vejce

Náplň

  • 120 g suchého italského salámu
  • 30 g sýra parmazánového typu
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 mozzarella
  • 1/2-1 dl olivového oleje
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, čerstvě mletý pepř, trocha chilli
  • olivový olej a trochu rozehřátého másla do formy

Postup:

V mléce rozpustíme droždí s cukrem. Přidáme vodu, vejce, rozpuštěné máslo, přisypeme sůl, mouku a zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinku nakynout.

Mezitím si připravíme náplň. Italský salám a mozzarellu nakrájíme na velmi malé kousky, sýr nastrouháme, česnek prolisujeme, bazalku posekáme. Vše smícháme v misce s olejem a kořením. Trošku osolíme.

Do koláčové formy nalijeme trochu oleje a rozpuštěného másla.

Z nakynutého těsta rozválíme tenký váleček a nakrájíme na malé špalíky. Rozválíme na kuličky velikosti menších pinponkáčů. Na pomoučeném válu rozvalujeme válečkem na tenké placičky, které plníme lžící náplně. Přehneme napůl, stlačíme protilehlé kraje a mírně prohneme. Vznikne nám vždy takový „úsměv“, který skládáme jeden vedle druhého od vnějšího okraje postupně až ke středu. Vždy každý kousek obalíme v oleji s máslem.

Povrch posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.