Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Brokolice, stejně jako její sourozenci květák, kapusta, zelí a kedlubna mají stejnou italskou mamku – planou košťálovinu. Pěstovali ji už staří Římané (dost možná již Etruskové). V každém případě k nám do Čech zavítala až někdy koncem 20. století a pomalu si získává srdce českých jedlíků. Kromě toho, že pro udržení dobrého zdraví je dost významná, je i statečným pomocníkem proti skleróze, takže až půjdete příště nakoupit, určitě si jí nezapomeňte přidat do košíku 😀

Na 3 porce (cca 25 ks) budeme potřebovat:

  • 1 růžice brokolice
  • 100 g Lučiny
  • 35 g strouhanky
  • 35 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • olej

Postup:

Brokolici omyjeme, odkrojíme košťál a rozebereme na menší kusy, které uvaříme v páře, cca 8 minut. Brokolici necháme zchladnout a rozstrouháme na jemném struhadle. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme a na lžíci oleje zpěníme. Přidáme do mísy k brokolici. Přidáme i Lučinu, vejce, strouhanku, mouku a dle chuti osolíme a okořeníme. Vidličkou promícháme v lepivé těsto.

V malém kastrolku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Pomocí dvou lžic nabíráme a tvarujeme nočky, které smažíme v oleji tak, aby plavaly.

Podáváme třeba s máslovou zeleninou a dipem.