I když perník, původně medové pečivo, provází člověka možná ještě déle než chléb, v Čechách se první zmínka o něm datuje do roku 1335. K přípravě se údajně používalo skoro 90 různých druhů koření a bylin. Není pochyb o tom, že každý perníkář měl svůj zaručeně nejlepší recept. Perníku se původně říkalo calety. Název perník má prý od té doby, kdy se do těsta začal přidávat pepř a původně se používal spíš jako lék na trávení 😛

Na koláčovou formu o průměru 29 cm budeme potřebovat:

  • 250 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g změklého másla
  • 80 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • špetka vanilkového prášku (esence, vanilkový cukr)
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na koláčovou formu

Postup:

Máslo s cukrem utřeme do pěny, ideálně v kuchyňském robotu. Přidáme vejce a stále šleháme. Mezitím si připravíme jablka. Teď už robota necháme stranou a přisypeme mouku s kořením a solí. Přidáme i jablka a mouku s práškem, posekané ořechy a rozinky. Už jen vařečkou promícháme.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, těsto navrstvíme dovnitř a uhladíme. Upečeme v troubě předehřáté na 170 st. C cca 30 minut.