Houbová omáčka nejen pro vegoše
Ačkoli jsme my, Češi, pravděpodobně nejvášnivější houbaři, první dochované zmínky o houbách jsou staré už téměř dva a půl tisíce let. Lidé se jich původně zřejmě báli a přičítali je nadpřirozeným silám. Zvláště pak houby rostoucí v kruhu, světélkující a výrazně barevné. Vůbec k nim měli zvláštní vztah, o čemž svědčí i jejich název. V řečtině „mykos“ znamená „hlen“, druhé pojmenování „bolités“ (hřib) znamená „hnůj, trus“, latinské „fungus“znamená „plíseň“ a české „houby“ znamená „tolik, co nic“ 😛
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 300 g směsi hub (u nás bedly a čirůvky)
- 150 g Ďobáčků (sojové nudličky k okamžité konzumaci)
- 2 lžíce hladké mouky (pro bezlepkáře bezlepkové)
- 2 velké stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 1 zeleninový bio bujón
- 1/2 dl šlehačky
- sojová omáčka a citrónová šťáva na příp. dochucení
- kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Postup:
Houby očistíme a nakrájíme na kousky, cibuli a česnek oloupeme a také nakrájíme. Na oleji orestujeme cibuli s česnekem dorůžova a přisypeme houby. Okořeníme kmínem, pepřem a osolíme. Restujeme, až houby zmenší svůj objem. Ďobáčky překrájíme na menší kusy a přidáme k houbám. Promícháme. Zaprášíme moukou, ještě minutku opékáme a stále mícháme. V půl litru vody rozvaříme bujón a přilijeme k houbám. Za občasného zamíchání povaříme do zahuštění. Nakonec zjemníme šlehačkou, provaříme a dochutíme citrónem a sojovkou.
Podáváme s knedlíky, rýží nebo chlebem.