Boloňské tartaletky z listového těsta
Určitě nikoho neohromí informace, že boloňská omáčka vznikla v italské Boloni. Byl to geniální počin k tomu, jak zužitkovat zbytky z lednice. Pravá omáčka bolognese se sice vaří dlouhé hodiny, my to ale při těchto tartaletkách trošku ošvindlujeme 😛
Na 12 ks budeme potřebovat:
- 2 balení rozváleného listového těsta
- kousek sýru parmazánového typu
Náplň
- 300 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky tymiánu
- 1 mrkev
- 1 řapík celeru (nebo kousek bulvy)
- 1 cibuli
- 1 dl bílého vína
- 1/2 dl rajčatového pyré
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Bešamel
- 20 g másla
- 20 g hladké mouky
- cca 1,5-2 dl mléka
- sůl
- citrónová šťáva
Postup:
Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a zprudka opékáme, aby se zatáhlo. Stále promícháváme vařečkou, aby se kousky oddělily od sebe. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, na kousíčky nakrájenou mrkev a celer. Podlijeme vínem a necháme vysmahnout. Podlijeme deci vody. Přikryjeme pokličkou a necháme vydusit. Zalijeme rajčatovým pyré, promícháme a ještě chviličku dusíme. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
Do malého kastrůlku dáme máslo, rozehřejeme, přidáme mouku, sůl a zpěníme. Zalijeme mlékem a svaříme na hladký bešamel. Dochutíme citrónovou šťávou.
Těsto si rozvineme po stole. Přiložený pečící papír nastříháme na 6 ks. Z plátu každého těsta vykrojíme 6 koláčků o průměru cca 8 cm. Každý položíme na kus ustřiženého papíru a namáčkneme do muffinového plechu. Masovou směs rozdělíme do košíčků a navrch polijeme bešamelem. Posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kouskem tymiánu.
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, cca 20 minut.