Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Určitě nikoho neohromí informace, že boloňská omáčka vznikla v italské Boloni. Byl to geniální počin k tomu, jak zužitkovat zbytky z lednice. Pravá omáčka bolognese se sice vaří dlouhé hodiny, my to ale při těchto tartaletkách trošku ošvindlujeme 😛

Na 12 ks budeme potřebovat:

  • 2 balení rozváleného listového těsta
  • kousek sýru parmazánového typu

Náplň

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru (nebo kousek bulvy)
  • 1 cibuli
  • 1 dl bílého vína
  • 1/2 dl rajčatového pyré
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej

Bešamel

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • cca 1,5-2 dl mléka
  • sůl
  • citrónová šťáva

Postup:

Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a zprudka opékáme, aby se zatáhlo. Stále promícháváme vařečkou, aby se kousky oddělily od sebe. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, na kousíčky nakrájenou mrkev a celer. Podlijeme vínem a necháme vysmahnout. Podlijeme deci vody. Přikryjeme pokličkou a necháme vydusit. Zalijeme rajčatovým pyré, promícháme a ještě chviličku dusíme. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout.

Do malého kastrůlku dáme máslo, rozehřejeme, přidáme mouku, sůl a zpěníme. Zalijeme mlékem a svaříme na hladký bešamel. Dochutíme citrónovou šťávou.

Těsto si rozvineme po stole. Přiložený pečící papír nastříháme na 6 ks. Z plátu každého těsta vykrojíme 6 koláčků o průměru cca 8 cm. Každý položíme na kus ustřiženého papíru a namáčkneme do muffinového plechu. Masovou směs rozdělíme do košíčků a navrch polijeme bešamelem. Posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kouskem tymiánu.

Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, cca 20 minut.