Ragú z hlívy ústřičné s bramborovým knedlíkem
Hlívě ústřičné by spíš slušel název hlíva zázračná. Je to houba zdraví a vitality a také prý věčného mládí.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 300 g hlívy ústřičné
- 100 g moravského uzeného vcelku
- 50 g mraženého hrášku
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 3 rajčata
- 1 mrkev
- 1 velká cibule
- 1 lahůdková cibulka i se zelenou částí
- 1 dl bílého vína
- 1 chilli paprička
- 1 kostka zeleninového bio bujónu
- 1 lžíce hladké mouky
- kus celeru velikosti mrkve
- pepř, sůl
- olej
- bramborový knedlík
- petrželka na ozdobení
Postup:
Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hlívě odkrájíme tuhé nožičky a plodnice nakrájíme na kousky. Lahůdkovou cibulku, cibuli a česnek taky nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Moravské uzené nakrájíme na nudličky.
Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme mrkev s celerem. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, moravské uzené a restujeme dorůžova. Zalijeme vínem a necháme vypařit. Přilijeme trochu vody, přidáme koření, rozdrobený bujón, pokrájenou hlívu, lahůdkovou cibulku a rajčata, osolíme a dusíme pod pokličkou pár minut. Přisypeme hrášek a přilijeme asi deci vody s rozkvedlanou moukou. Promícháme a povaříme do zhoustnutí. Dle potřeby doředíme vodou.
V mezičase uvaříme brambory a přichystáme bramborové knedlíky.