Hlívě ústřičné by spíš slušel název hlíva zázračná. Je to houba zdraví a vitality a také prý věčného mládí.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 100 g moravského uzeného vcelku
  • 50 g mraženého hrášku
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 1 mrkev
  • 1 velká cibule
  • 1 lahůdková cibulka i se zelenou částí
  • 1 dl bílého vína
  • 1 chilli paprička
  • 1 kostka zeleninového bio bujónu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • kus celeru velikosti mrkve
  • pepř, sůl
  • olej
  • bramborový knedlík
  • petrželka na ozdobení

Postup:

Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hlívě odkrájíme tuhé nožičky a plodnice nakrájíme na kousky. Lahůdkovou cibulku, cibuli a česnek taky nakrájíme na kousky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Moravské uzené nakrájíme na nudličky.

Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme mrkev s celerem. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, moravské uzené a restujeme dorůžova. Zalijeme vínem a necháme vypařit. Přilijeme trochu vody, přidáme koření, rozdrobený bujón, pokrájenou hlívu, lahůdkovou cibulku a rajčata, osolíme a dusíme pod pokličkou pár minut. Přisypeme hrášek a přilijeme asi deci vody s rozkvedlanou moukou. Promícháme a povaříme do zhoustnutí. Dle potřeby doředíme vodou.

V mezičase uvaříme brambory a přichystáme bramborové knedlíky.