Brokolicový nákyp
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 350 g brokolice
- 70 g sýru parmazánového typu
- 40 g mandlí
- 25 g krupice
- 3 stroužky česneku
- 5 rajčat
- 4 vejce
- 1 cibule
- 1 lžička prášku do pečiva
- kousek nastrouhaného muškátového oříšku
- pepř, sůl, sypké polévkové bio koření
- olej
Postup:
Brokolici omyjeme, natrháme na růžičky a rozmixujeme nahrubo v mixéru. Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Rajčata nařízneme, také spaříme vroucí vodou, oloupeme, přepůlíme a odstraníme semínka. Zbytek rozkrájíme na kousky. Do zapékací misky nalijeme trošku oleje, na kterém orestujeme pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Rozmixovanou brokolici dáme do mísy, přidáme orestovanou cibuli s česnekem, jemně posekané mandle, rajčata, osolíme, okořeníme a přimícháme krupici s práškem.
Vejce rozklepneme tak, že oddělíme žloutky od bílků. Žloutky zamícháme do brokolice a z bílků ušleháme sníh, který nakonec také lehce vmícháme do připravené směsi. Vylijeme do pekáčku, kde jsme předtím restovali cibuli a zůstal vymaštěný. Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170 st. C na cca 30 minut.