Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Co budeme potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 90 g cukru písku
  • 3 žloutky
  • 2/3 droždí
  • plná špetka soli
  • spařené a oloupané mandle
  • rozinky

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do kvásku přisypeme mouku, cukr, sůl, přilijeme máslo a žloutky a prohněteme těsto. Vytvoříme měkké, vláčné těsto (kdyby se vám zdálo těsto moc tuhé, přikápněte trošičku mléka, protože hotová vánočka by byla tuhá taky :P). Přidáme k němu rozinky a část posekaných mandlí a zapracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Když je těsto dobře vykynuté, rozdělíme ho na 6 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý váleček a spleteme vánočku. Položíme ji na plech na pečící papír a necháme ještě 15 minut kynout. Potom ji potřeme bílkem a posypeme zbytkem sekaných mandlí. Přikryjeme pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova. Cca 30 minut. Je-li hotová, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed vánočky. Vytáhneme-li ji suchou, je hotovo. Jinak jí přidáme pár minutek.

Tip:

Pletla jsem ze 6ti pramenů dle návodu z internetu. Je to super, krásně drží tvar. Když jsem dělávala 4-3-2, často se mi vrchní díl posunul ke straně 😛