Krůtí prso v tajine
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 600 g krůtího prsa
- 400 ml kokosového mléka
- 50 g kešu oříšků
- 50 g datlí
- 30 g ananasu (použila jsem sušený nezlazený)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- hrst natě koriandru
- šťáva z půlky limety
- kůra z půlky limety
- kousek zázvoru
- chilli paprička dle chuti
- sůl dle chuti
- olej
Příloha
- 1 hrnek quinoi
- 1 lžička sypkého polévkového bio koření
- příp. sůl dle chuti
Postup:
Maso rozkrájíme na větší kusy, cibuli na proužky, česnek na plátky a chilli na kousíčky. Pokrájíme na kousky i datle, kešu a ananas. Do tajine, případně kastrolu nalijeme trochu oleje a rozpálíme. Vhodíme cibuli s česnekem a chilli a orestujeme lehounce dozlatova. Přihodíme maso, ořechy a sušené ovoce a ještě chvilku restujeme, až se maso zatáhne. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme nastrouhaný zázvor a limetovou kůru, přikryjeme poklicí a od doby, kdy se začne mléko vařit, cca 10 minut dusíme. Nakonec ochutíme solí, koriandrem a limetovou šťávou. Jen chvilku zahřejeme, aby se chutě propojily a odstavíme.
V mezičase připravíme přílohu. Quinou propláchneme a necháme 10 minut stát ve studené vodě. Pak vodu slijeme, doplníme dvojnásobkem vody nové, ochutíme solí nebo polévkovým kořením a vařím doměkka, cca 15 minut.
Tip:
Kdo nemá doma tajine, klíďo sáhne po kastrolu s pokličkou 🙂