Bylinkové máslo s domácí bagetkou
Co budeme potřebovat:
Na bylinkové máslo
- 200 g másla Lurpak lighter
- svazek pažitky
- několik stonků hladkolisté petržele
- kousek červené chilli papričky
- čerstvě drcený barevný pepř
- pár strouhnutí kůry z bio citrónu
- dle chuti příp. sůl
Na 2 bagety
- 450 g hladké mouky
- 320 ml teplé vody
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky cukru
- mouku na podsypání
Postup:
Nejdříve si připravíme bylinkové máslo, aby se dobře proleželo. V receptu jsem použila dánské máslo Lurpak lighter, což je směs másla s řepkovým olejem a solí. Jeho výhodou je, že je i po vyndání z lednice krásně roztíratelné. Máslo přendáme do misky a promícháme s jemně pokrájenými bylinkami a chilli papřičkou. Okořeníme pepřem, citrónovou kůrou a dle vlastní chuti trošičkou soli. Máslo je samotné mírně slané, takže se solí opatrně. Misku přikryjeme fresh fólií a odložíme do lednice do doby, než upečeme bagetky.
Příprava bagetek:
V míse smícháme mouku se solí. V jiné nádobě smícháme vodu s droždím a cukrem a necháme pár minut vzkypět. Potom promícháme obě směsi dohromady. Ideálně nám k tomu poslouží kuchyňský robot. V horším případě si vystačíme vařečkou. Zpracujeme dost řídké a lepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout. Potom těsto přemístíme na kuchyňskou linku vydatně posypanou moukou. Rozdělíme na 2 díly a z každého uválíme bagetu. Stočíme do vrtulky a přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
Plech dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 25 minut.
Připraveno pro #Lurpak