Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g zeleného půleného hrachu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kostky zeleninového bio bujónu
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • pepř
  • majoránka sušená a hrst majoránky čerstvé
  • trocha umeocta nebo citrónové šťávy na případné dochucení
  • 1,3 l vody

Houstičky do polévky

  • 3 krajíce tvrdšího chleba (bezlepkáři buď bezlepkový nebo krutony z tofu)
  • sojová omáčka
  • olej

Postup:

Hrách propláchneme několikrát vodou a namočíme na 2 hodiny do chladné vody. V kastrole na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přilijeme namočený hrách i s vodou. Uvaříme doměkka, přidáme bujón a pepř. Ještě chvilku povaříme a přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévka je někdy trošku nasládlá, a tak jí můžeme dochutit umeoctem nebo citrónovou šťávou.

Krutony je nejlepší připravit v troubě, pokud je to možné. Do vyššího plechu nalijeme trochu oleje, rozehřejeme v troubě vyhřáté na 180 st. C a vsypeme drobně pokrájený chleba. Upečeme dozlatova, cca 10 minut. Upečené kostky chleba pokapeme sójovou omáčkou, ideálně přelitou do lahvičky s rozprašovačem.