Hrachová polévka
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 250 g zeleného půleného hrachu
- 3 stroužky česneku
- 2 kostky zeleninového bio bujónu
- 1 cibule
- olivový olej
- pepř
- majoránka sušená a hrst majoránky čerstvé
- trocha umeocta nebo citrónové šťávy na případné dochucení
- 1,3 l vody
Houstičky do polévky
- 3 krajíce tvrdšího chleba (bezlepkáři buď bezlepkový nebo krutony z tofu)
- sojová omáčka
- olej
Postup:
Hrách propláchneme několikrát vodou a namočíme na 2 hodiny do chladné vody. V kastrole na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a přilijeme namočený hrách i s vodou. Uvaříme doměkka, přidáme bujón a pepř. Ještě chvilku povaříme a přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Stáhneme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévka je někdy trošku nasládlá, a tak jí můžeme dochutit umeoctem nebo citrónovou šťávou.
Krutony je nejlepší připravit v troubě, pokud je to možné. Do vyššího plechu nalijeme trochu oleje, rozehřejeme v troubě vyhřáté na 180 st. C a vsypeme drobně pokrájený chleba. Upečeme dozlatova, cca 10 minut. Upečené kostky chleba pokapeme sójovou omáčkou, ideálně přelitou do lahvičky s rozprašovačem.