Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 5 porcí budeme potřebovat:

Maso

  • 2 velké panenky
  • 2 snítky rozmarýny
  • 2 dl vývaru (nebo rozpuštěný bio bujón)
  • 1/4 kostky másla
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej

Bramborová kaše

  • 8 středních brambor
  • cca 1,5 dl mléka
  • 1/4 kostky másla
  • sůl

Teplý paprikový salát

  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 oranžová paprika
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Panenku odblaníme, dlaněmi do ní vetřeme olej, opepříme, proložíme rozmarýnou, přikryjeme fresh fólií a na půl hodiny odložíme stranou při pokojové teplotě. Oloupeme brambory, rozkrájíme, osolíme a dáme vařit. Předehřejeme troubu na 170 st. C.

Pánev rozpálíme a ze všech stran na ní panenku i rozmarýnu zprudka opečeme, aby se zatáhla. Přemístíme do nahřátého pekáčku, přikryjeme alobalem a na 10 minut odložíme do nahřáté trouby.

Na pánvičku k výpeku a rozmarýně přidáme máslo, necháme mírně zpěnit a postupně přiléváme horký vývar. Svaříme na šťávičku. Dle chuti osolíme a opepříme.

Papriky omyjeme, nakrájíme na větší kousky, osolíme, opepříme a krátce opečeme na pánvi na troše olivového oleje. Musí zůstat barevné a křupavé.

Brambory slijeme, přidáme máslo, rozšťoucháme a přilijeme ohřáté mléko. Ještě chvíli šťoucháme, dokud nám nevznikne kaše.

Panenku vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut stát. Poté nakrájíme na medailonky.

Tip:

Máme rádi panenku lehounce zarůžovělou. Pokud máte rádi růžovější, nechte v troubě o 1-2 méně.