Vegetariánská mexická směs s batátovými hranolkami
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 400 g rajčatové passaty
- 150 g Ďobáčků (1 balení)
- 100 g uvařených bílých fazolí (příp. konzervovaných, klidně i červených)
- 50 g mražené kukuřice
- 3 stroužky česneku
- 1,5 dl bílého vína
- 1 cibule
- kousek červené chilli papričky (dle chuti)
- kus zelené části pórku
- lahůdková paprika
- hrubě mletý pepř
- sůl
- olej
Batátové hranolky
- 500 g batátů (2 ks)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- lahůdková paprika
- kůra ze čtvrtky bio citrónu
- olivový olej
- petrželka
Postup:
Batáty omyjeme, oloupeme a nakrájíme na hranolky. Nasypeme do mísy, osolíme, okořeníme pepřem, paprikou a citrónovou kůrou, zakápneme olejem a rukama promísíme. Plech vyložíme pečícím papírem, hranolky na něj rozprostřeme a upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova, cca 25 minut. Poté přesypeme do mísy s ubrousky a necháme odsát olej. Posypeme sekanou petrželkou.
V mezičase si připravíme mexickou směs. Cibuli a česnek nakrájíme na malé kousky a orestujeme na oleji. Přidáme drobně pokrájené Ďobáčky, okořeníme a chvilku opékáme. Zalijeme vínem, přidáme fazole a kukuřici a necháme víno vydusit. Pórek pokrájíme na nudličky, a také přimícháme do směsi. Zalijeme passatou, dosolíme dle chuti a necháme ještě minutku probublat.