Kořeněná květáková polévka se sýrovými knedlíčky
I když se květák objevuje na talířích evropských hospodyněk až někdy v 18. století, arabské národy jej prý pěstovali už o tisíciletí dřív…
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1,2 l vody
- 3/4 růžice květáku
- 30 g másla
- 2 stroužky česneku
- 2 bio zeleninové bujony
- 1 cibule
- 1 vrchovatá lžička kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/3 lžičky skořice
- pažitka na ozdobení
Sýrové knedlíčky cca 20 ks
- 80 g sýr Provolone (Gouda, Eidam…)
- 50 g jemných vloček
- 10 g pohankové mouky (polohrubé pšeničné)
- 1 bílek (nebo malé vejce, mně bílek zbyl, tak tady našel uplatnění :))
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
Postup:
Na másle orestujeme dozlatova posekanou cibuli s česnekem. Přidáme na růžičky rozebraný a opláchnutý květák. Zasypeme kořením a chvilku restujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme bujony a povaříme do změknutí, cca 10 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem.
Do malé misky nastrouháme sýr, přidáme vločky, mouku, bílek nebo vejce, muškátový oříšek a sůl. Vidličkou zpracujeme těstíčko, ze kterého vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a ukoulíme kuličky. Uvaříme zvlášť. Vhazujeme do vroucí vody a když vyplavou, ještě půl minuty povaříme. Potom vodu slijeme a knedlíčky dáme přímo na talíř do polévky. Posypeme nakrájenou pažitkou.