Marinovaná panenka na kari
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 větší vepřová panenka
- 4 rozvětvené snítky saturejky
- 1,5 dl kefíru
- 1 lžíce oleje
Omáčka
- 3 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1/2 chilli papričky
- 1/2 lžičky hladké mouky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Příloha
- 1 hrnek quinoi
- 2 hrnky vody
- 1 kostka bio zeleninového bujónu
- 1/2 hrnečku mraženého hrášku
Postup:
Panenku odblaníme a odkrájíme tučné kousky. V misce smícháme kefír s olejem a přidáme omyté snítky saturejky. Panenku vložíme do marinády a smočíme jí ze všech stran. Necháme aspoň 4 hodiny odpočívat. Za tu dobu ji několikrát otočíme.
Když je panenka namarinovaná, nakrájíme šalotku a česnek na plátky a chilli na maličké kousíčky. Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Pak ji přecedíme a ještě propláchneme tekoucí vodou. Vrátíme do hrnce, dolijeme vodu, přidáme rozdrobený bujón a hrášek a 10 minut povaříme. Stáhneme z plotny a neště necháme 10 minut pod pokličkou odpočívat.
Předehřejeme troubu na 200 st. C. Panenku vytáhneme z marinády, ze všech stran osolíme a vložíme do pánve s trochou rozpáleného oleje. Ze všech stran ji zprudka opečeme a vložíme do pekáčku, který jsme vystlali alobalem. Strčíme do rozpálené trouby a 10 minut pečeme. Poté panenku zabalíme do rozpáleného alobalu a necháme ji 8 minut v horkém pekáči odpočívat, teď už mimo troubu.
V mezičase do horkého výpeku v pánvi nasypeme šalotku s česnekem a chilli a orestujeme dozlatova. Vlijeme marinádu, ochutíme sojovkou, kari kořením, pepřem a případně trochou soli a povaříme. Mouku rozmícháme s deckou vody a nalijeme do omáčky. Ještě chvíli povaříme do zahoustnutí. Případně naředíme vodou. Omáčku na porce přecedíme přes cedníček.
Panenku rozbalíme a nakrájíme ji na silnější plátky. Puštěnou šťávu nalijeme k omáčce.