Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3 porce budeme potřebovat:

  •  1 větší vepřová panenka
  • 4 rozvětvené snítky saturejky
  • 1,5 dl kefíru
  • 1 lžíce oleje

Omáčka

  • 3 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 chilli papričky
  • 1/2 lžičky hladké mouky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Příloha

  • 1 hrnek quinoi
  • 2 hrnky vody
  • 1 kostka bio zeleninového bujónu
  • 1/2 hrnečku mraženého hrášku

Postup:

Panenku odblaníme a odkrájíme tučné kousky. V misce smícháme kefír s olejem a přidáme omyté snítky saturejky. Panenku vložíme do marinády a smočíme jí ze všech stran. Necháme aspoň 4 hodiny odpočívat. Za tu dobu ji několikrát otočíme.

Když je panenka namarinovaná, nakrájíme šalotku a česnek na plátky a chilli na maličké kousíčky. Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Pak ji přecedíme a ještě propláchneme tekoucí vodou. Vrátíme do hrnce, dolijeme vodu, přidáme rozdrobený bujón a hrášek a 10 minut povaříme. Stáhneme z plotny a neště necháme 10 minut pod pokličkou odpočívat.

Předehřejeme troubu na 200 st. C. Panenku vytáhneme z marinády, ze všech stran osolíme a vložíme do pánve s trochou rozpáleného oleje. Ze všech stran ji zprudka opečeme a vložíme do pekáčku, který jsme vystlali alobalem. Strčíme do rozpálené trouby a 10 minut pečeme. Poté panenku zabalíme do rozpáleného alobalu a necháme ji 8 minut v horkém pekáči odpočívat, teď už mimo troubu.

V mezičase do horkého výpeku v pánvi nasypeme šalotku s česnekem a chilli a orestujeme dozlatova. Vlijeme marinádu, ochutíme sojovkou, kari kořením, pepřem a případně trochou soli a povaříme. Mouku rozmícháme s deckou vody a nalijeme do omáčky. Ještě chvíli povaříme do zahoustnutí. Případně naředíme vodou. Omáčku na porce přecedíme přes cedníček.

Panenku rozbalíme a nakrájíme ji na silnější plátky. Puštěnou šťávu nalijeme k omáčce.