Tvarohový nákyp s jablky
Na 5 porcí budeme potřebovat – forma 30×18 cm:
- 600 g oloupaných jablek
- 500 g plnotučného tvarohu
- 100 g dětské krupičky
- 100 g zakysané smetany
- 60 g třtinového cukru
- 50 g másla
- 4 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 špetky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- hrst rozinek
- vanilka (prášek, dřeň, aroma…)
- skořice
- javorový sirup na ozdobu
- máslo a hrubou mouku na zapékací misku
Postup:
Do kuchyňského robotu dáme 4 žloutky, cukr, sůl, vanilku a na kostičky nakrájené máslo. Zapneme na nejvyšší výkon a vyšleháme do pěny. Pokud robot v naší kuchyni chybí, musíme tu dřinu zvládnout rukama a metličkou.
Odvážíme si krupičku a smícháme s práškem do pečiva. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Do robotu přidáme tvaroh, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu a rozinky. Do vyšlehané pěny vsypeme krupičku a promícháme vařečkou. Už jen zlehka vmícháme sníh z bílků.
Zapékací misku vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu směsi rozprostřeme po dně. Na vrstvu těsta nasypeme pokrájená jablíčka a posypeme skořicí. Navrstvíme druhou část směsi.
Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 25 minut. Pak alobal sundáme a ještě 20 minut zapékáme dozlatova.
Na talíři poprášíme skořicí a polijeme javorovým sirupem.