Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 5 porcí budeme potřebovat – forma 30×18 cm:

  • 600 g oloupaných jablek
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 g dětské krupičky
  • 100 g zakysané smetany
  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 špetky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • hrst rozinek
  • vanilka (prášek, dřeň, aroma…)
  • skořice
  • javorový sirup na ozdobu
  • máslo a hrubou mouku na zapékací misku

Postup:

Do kuchyňského robotu dáme 4 žloutky, cukr, sůl, vanilku a na kostičky nakrájené máslo. Zapneme na nejvyšší výkon a vyšleháme do pěny. Pokud robot v naší kuchyni chybí, musíme tu dřinu zvládnout rukama a metličkou.

Odvážíme si krupičku a smícháme s práškem do pečiva. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. Do robotu přidáme tvaroh, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu a rozinky. Do vyšlehané pěny vsypeme krupičku a promícháme vařečkou. Už jen zlehka vmícháme sníh z bílků.

Zapékací misku vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu směsi rozprostřeme po dně. Na vrstvu těsta nasypeme pokrájená jablíčka a posypeme skořicí. Navrstvíme druhou část směsi.

Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 25 minut. Pak alobal sundáme a ještě 20 minut zapékáme dozlatova.

Na talíři poprášíme skořicí a polijeme javorovým sirupem.