Hamburger s domácími bulkami a karamelizovanou cibulí
Jestli máte doma děti a juniory, určitě oceníte recept na fakt dobrej hambáč 🙂
Na 6 hamburgerů budeme potřebovat:
Hamburgery
- 600 g mletého masa mix vepřové a hovězí
- 1 vejce
- 1 střední cibule
- 3 větší snítky tymiánu
- 1 lžička dijonské hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Na bulky
- 380 g hladké mouky
- 240 ml směsi mléka a teplé vody
- 5 g sušeného droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 plná lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 vejce do těsta + 1 na potření
- černý sezam na posypání
Na ozdobu
- 2 rajčata
- miska polníčku
- majolka nebo matcha kešunéza
Okurkový salát
- 1/2 salátové okurky
- olivový olej
- citrónová šťáva
- sůl, čerstvě mletý pepř
Karamelizovaná cibule
- 2 červené cibule
- 20 g másla
- 1 lžička cukru
- 1 česnek
- 1,5 dl červeného vína
- chilli
- sůl
Postup:
Nejdřív si připravíme těsto na bulky. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do odměrky s vodou a mlékem nasypeme droždí, cukr a promícháme. Nalijeme k mouce, přidáme vejce a olej a zpracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout. Potom těsto rozdělíme na 6 dílů, ukoulíme bulky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 15 minut odpočinout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. dorůžova, cca 18 minut.
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vajíčko, jemně nakrájenou cibuli, odraný tymián, hořčici, pepř a sůl a zpracujeme do celistvé hmoty. Těsto rozdělíme na 6 dílů a utvoříme placaté, poměrně velké hamburgery (opékáním se scuknou). Na grilovací pánvi rozpálíme trochu oleje a hamburgery na něm z obou stran opečeme dozlatova.
Připravíme si cibulovou marmeládu. Cibuli nakrájíme na proužky. Na másle rozpustíme a a lehce zkaramelizujeme cukr. Přisypeme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme chilli dle chuti a chvilku restujeme. Podlijeme červeným vínem a necháme na mírném plameni vydusit.
Okurku nakrájíme podélně na čtvrtiny, zakapeme olejem a citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme pár minut stát. Potom přebytečnou tekutinu slijeme.
Upečené bulky rozkrojíme a řezné strany nasucho opečeme, aby líp odolaly mokré náplni. Na spod narovnáme polníček (milovníci kečupu můžou samozřejmě použít i ten), na něj položíme burger, potřeme majolkou nebo kešunézou (my zvolili kešunézu), na ní plátek rajčete, na rajče okurkový salát a úplně navrch cibulová marmeláda. Přiklopíme druhou půlkou bulky a spíchneme hamburgrovou špejlí.
Tip:
Jestli vás tlačí čas, fázi s přípravou domácích bulek vynechte a použijte kupované 🙂