Jestli máte doma děti a juniory, určitě oceníte recept na fakt dobrej hambáč 🙂

Na 6 hamburgerů budeme potřebovat:

Hamburgery

  • 600 g mletého masa mix vepřové a hovězí
  • 1 vejce
  • 1 střední cibule
  • 3 větší snítky tymiánu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olej

Na bulky

  • 380 g hladké mouky
  • 240 ml směsi mléka a teplé vody
  • 5 g sušeného droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 plná lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce do těsta + 1 na potření
  • černý sezam na posypání

Na ozdobu

Okurkový salát

  • 1/2 salátové okurky
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Karamelizovaná cibule

  • 2 červené cibule
  • 20 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 česnek
  • 1,5 dl červeného vína
  • chilli
  • sůl

Postup:

Nejdřív si připravíme těsto na bulky. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do odměrky s vodou a mlékem nasypeme droždí, cukr a promícháme. Nalijeme k mouce, přidáme vejce a olej a zpracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout. Potom těsto rozdělíme na 6 dílů, ukoulíme bulky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 15 minut odpočinout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. dorůžova, cca 18 minut.

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vajíčko, jemně nakrájenou cibuli, odraný tymián, hořčici, pepř a sůl a zpracujeme do celistvé hmoty. Těsto rozdělíme na 6 dílů a utvoříme placaté, poměrně velké hamburgery (opékáním se scuknou). Na grilovací pánvi rozpálíme trochu oleje a hamburgery na něm z obou stran opečeme dozlatova.

Připravíme si cibulovou marmeládu. Cibuli nakrájíme na proužky. Na másle rozpustíme a a lehce zkaramelizujeme cukr. Přisypeme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme chilli dle chuti a chvilku restujeme. Podlijeme červeným vínem a necháme na mírném plameni vydusit.

Okurku nakrájíme podélně na čtvrtiny, zakapeme olejem a citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme pár minut stát. Potom přebytečnou tekutinu slijeme.

Upečené bulky rozkrojíme a řezné strany nasucho opečeme, aby líp odolaly mokré náplni. Na spod narovnáme polníček (milovníci kečupu můžou samozřejmě použít i ten), na něj položíme burger, potřeme majolkou nebo kešunézou (my zvolili kešunézu), na ní plátek rajčete, na rajče okurkový salát a úplně navrch cibulová marmeláda. Přiklopíme druhou půlkou bulky a spíchneme hamburgrovou špejlí.

Tip:

Jestli vás tlačí čas, fázi s přípravou domácích bulek vynechte a použijte kupované 🙂