Co  byste řekli na BaVaTl – Báječnou Vaječnou Tlačenku? Je to takovej ultra retro recept. Nedělala jsem jí řadu let a prostě jsem neodolala pokušení jí zase vyzkoušet 🙂

Na formu velikosti biskupského chlebíčku budeme potřebovat:

  • 200 g majolky
  • 6 vařených vajec
  • 1 skleničku nakládané zeleniny Moravanka
  • 1 malou cibuli
  • 1 želatinu na vaječnou tlačenku
  • 1 bio zeleninový bujón
  • hrst mraženého hrášku
  • hrst pažitky
  • citrónová šťáva dle chuti
  • sůl dle chuti

Postup:

Nálev ze zeleniny přecedíme do odměrky a doplníme do množství 3 dl vodou. Polovinu přelijeme do kastrůlku, přidáme bujón a svaříme.

Do misky překlopíme zeleninu, odstraníme cibulky a feferonku. Okurky nakrájíme na kostičky a kapii na kousky (já jí nemám ráda, tak jí tam ani nedávám). Přisypeme na kostičky nakrájenou cibuli, pažitku a krátce povařený hrášek. Přidáme také na kostičky nakrájená vajíčka. Na ty skvěle poslouží kulatý kráječ na vařené brambory.

Do zbytku nálevu přendáme majolku a promícháme. Do vařícího (ale ne vroucího) vývaru přisypeme želatinu a energicky promícháme. Přilijeme trochu majolkové směsi a smísíme. Pak rozpuštěnou želatinu přelijeme do majolky a společně do zeleninové směsi s vejci. Ochutnáme, přisolíme, přikyselíme a důkladně promícháme. Přelijeme do formy na biskupský chlebíček a strčíme do lednice. Necháme aspoň 2 hodiny odpočívat.

Tip:

Pokud se nechcete trápit s následným vyklopením, vyložte formu fresh fólií.