Chlebíček z podmáslí
Na formu na biskupský chlebíček budeme potřebovat:
- 400 ml podmáslí
- 150 g polohrubé mouky
- 130 g špaldové mouky
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 žloutky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Postup:
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Ideálně nám k tomu poslouží kuchyňský robot. Poté přilijeme podmáslí a přisypeme mouku smíchanou se solí, sodou a práškem do pečiva. V této fázi mícháme už jen stěrkou nebo vařečkou. Pracujeme rychle, zbytečně těsto nenecháme „odpočívat“.
Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní polovinu těsta. Do druhé poloviny důkladně promícháme kakao a kakaové těsto nalijeme přes světlé.
Strčíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 30 – 35 minut. Je-li chlebíček upečený, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed chlebíčku. Pokud bude špejle po vytáhnutí suchá, je hotovo.
Před krájením necháme chlebíček zcela vychladnout.
Tip:
S pečícím papírem se nám bude líp pracovat, pokud ho před vložením do formy zmuchláme.