Máslové sušenky s levandulí a mandlemi
Na cca 100 ks budeme potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 150 g cukru písku
- 200 g změklého másla
- kvítky z 10 stonků levandule
- kůra z 1 bio citronu
- 1 vanilkový cukr
- 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
- 2 vejce (vejce rozšleháme vidličkou a kousíček si schováme na potření sušenek)
- špetka soli
- hrst oloupaných mandlí
Postup:
Máslo s cukrem ušleháme elektrickým šlehačem, aby se dohromady propojili. Potom přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva, odrané kvítky levandule, kůru z omytého citronu a špetku soli. Rukama vypracujeme vláčné těsto. Dáme do mikrotenu do lednice aspoň na hodinu odpočinout. Potom odkrajujeme kousky, které na vále vyválíme válečkem na placku 5 mm vysokou a vykrajujeme vykrajovátkem požadované tvary (vál můžeme lehce vysypat hladkou moukou a těsto přikrýt fresh folii, práci nám to značně ušetří).
Plech vyložíme pečícím papírem a na papír vyskládáme vykrájené sušenky. Můžeme je ozdobit buď půlkou mandle, pak si doprostřed každé uděláme kapičku z vejce a vmáčkneme mandli nebo mandle posekáme, sušenky potřeme vejcem a posypeme kousky mandlí.
Troubu předehřejeme na 190 st. C a sušenky pečeme 6-7 minut, do té doby, co začnou okraje zlátnout.
Sušenky zabalené do celofánu, ozdobené snítkou levandule, mohou být i originálním dárečkem.
One thought on “Máslové sušenky s levandulí a mandlemi”
Comments are closed.