Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 150 g hladké mouky na křehké těsto
  • 80 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 5 lžic mléka
  • 3 velká jablka
  • 3 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 0,5 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst rozinek
  • máslo a hrubá mouka na zapékací formu

Postup:

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozehřáté, ale zchadlé máslo, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Rychle zamícháme stěrkou, až se utvoří hladké těsto (dobu míchání zbytečně neprodlužujeme). Jablka omyjeme, zbavíme slupek a jadřince a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme do těsta společně s rozinkami a semínky a promícháme. Potom opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a povrch uhladíme stěrkou.

Troubu vyhřejeme na 170 st. C a koláč pečeme přibližně 25 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed koláče. Pokud se nelepí, je hotovo.

Inspiraci na tento koláč jsem objevila v e-kuchařce.