Čočkové ragú
5 (100%) 1 hlas(ů)

Na cca 5 porcí budeme potřebovat:

  • 100 g zelené čočky
  • 100 g černé čočky Beluga
  • 100 g červené čočky
  • 60 g slaniny
  • 60 g šunky
  • 10 lístků šalvěje
  • 4 větší stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • cca 1 lžíce vinného octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Všechny tři druhy čočky propláchneme vodou a každou zvlášť dáme do kastrolku. Černou a zelenou čočku zalijeme chladnou vodou a červenou horkou vodou. Uvaříme al dente. Zelenou a černou cca 25 minut a červenou cca 8 minut. Z uvařených čoček slijeme vodu a všechny přendáme do větší misky.

Cibuli a česnek pokrájíme na malé kostičky a na oleji orestujeme dosklovata. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a šunku a dále restujeme lehce dozlatova. Během restování přidáme i na kousky nakrájenou šalvěj. Orestovanou směs přidáme k čočce. Pokud pustí hodně tuku, všechen tam nedáme, aby ragú nebylo příliš mastné.

Ochutíme vinným octem, solí a pepřem dle chuti.