Čočkové ragú
Na cca 5 porcí budeme potřebovat:
- 100 g zelené čočky
- 100 g černé čočky Beluga
- 100 g červené čočky
- 60 g slaniny
- 60 g šunky
- 10 lístků šalvěje
- 4 větší stroužky česneku
- 1 větší cibule
- cca 1 lžíce vinného octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Všechny tři druhy čočky propláchneme vodou a každou zvlášť dáme do kastrolku. Černou a zelenou čočku zalijeme chladnou vodou a červenou horkou vodou. Uvaříme al dente. Zelenou a černou cca 25 minut a červenou cca 8 minut. Z uvařených čoček slijeme vodu a všechny přendáme do větší misky.
Cibuli a česnek pokrájíme na malé kostičky a na oleji orestujeme dosklovata. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a šunku a dále restujeme lehce dozlatova. Během restování přidáme i na kousky nakrájenou šalvěj. Orestovanou směs přidáme k čočce. Pokud pustí hodně tuku, všechen tam nedáme, aby ragú nebylo příliš mastné.
Ochutíme vinným octem, solí a pepřem dle chuti.