Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3-4 porce budeme potřebovat:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 300 g jahod
  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g třtinového cukru s vanilkou (cukr mám ve velké zavařovací sklenici zavřený s vanilkovým luskem)
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 – 1 dl šlehačky pro případ, že máme hustý tvaroh
  • levandulové kvítky ze 4 sušených levandulí
  • hrst mandlových lupínků (nebo spařené, oloupané a nasekané mandle)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

V mixéru utřeme cukr se žloutky a máslem. Přimícháme citrónovou šťávu, sůl,  tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Z bílků a špetičky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Zapékací misku (30×18 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní přendáme a uhladíme do krajů. Jahody překrájíme na půlky a narovnáme na těsto. Prstem je zamáčkneme do těsta a posypeme levandulí. Mandlovými lupínky posypeme povrch nákypu. Pekáček přikryjeme alobalem a zapečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170 st. C. Poté alobal sundáme a dopečeme ještě cca 25 minut.

Nákyp necháme chviličku vydýchnout a rozdělíme na porce. Na talířích můžeme pokapat tekutým medem nebo javorovým sirupem.