Tvarohový nákyp s jahodami a levandulí
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 500 g měkkého tvarohu
- 300 g jahod
- 100 g hrubé mouky
- 80 g třtinového cukru s vanilkou (cukr mám ve velké zavařovací sklenici zavřený s vanilkovým luskem)
- 50 g másla
- 4 vejce
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 – 1 dl šlehačky pro případ, že máme hustý tvaroh
- levandulové kvítky ze 4 sušených levandulí
- hrst mandlových lupínků (nebo spařené, oloupané a nasekané mandle)
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
Postup:
V mixéru utřeme cukr se žloutky a máslem. Přimícháme citrónovou šťávu, sůl, tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Z bílků a špetičky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Zapékací misku (30×18 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní přendáme a uhladíme do krajů. Jahody překrájíme na půlky a narovnáme na těsto. Prstem je zamáčkneme do těsta a posypeme levandulí. Mandlovými lupínky posypeme povrch nákypu. Pekáček přikryjeme alobalem a zapečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170 st. C. Poté alobal sundáme a dopečeme ještě cca 25 minut.
Nákyp necháme chviličku vydýchnout a rozdělíme na porce. Na talířích můžeme pokapat tekutým medem nebo javorovým sirupem.