Vegetariánské karbanátky z tofu a tempehu
Jestlipak víte, jak se dělá tofu? Je to pěkná „šichta“. Výroba zabere několik dlouhých hodin a výsledek nejistý. Mimo jiné potřebujete sádru (ano, čtete správně) v potravinářské kvalitě. Nevím jak vy, ale já se raději spolehnu na nějakou dobrou tofárnu 🙂
Na 4 porce budeme potřebovat:
Karbanátky
- 1 tofu bylinkové nebo natural
- 1 tempeh marinovaný
- 1 dl rýže (klidně i jiná obilovina, která třeba zbyde z minulého dne – jáhly, pohanka…)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžíce cizrnové nebo rýžové mouky (příp. hladké mouky, nedržíte-li bezlepkovou dietu)
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl, pepř
- olej
Příloha bramborová kaše, bramborový salát nebo chleba
Bramborová kaše
- brambory varný typ B nebo C
- máslo
- mléko
- sůl
Postup:
Rýži propláchneme párkrát vodou a pak doplníme 1 a půl násobkem vody. Osolíme a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka – asi 12 minut.
Nakrájíme česnek a cibuli na malé kousíčky a orestujeme na troše oleje. Tofu nastrouháme spolu s tempehem a mrkví na jemném struhadle a smícháme v misce. Přidáme orestovanou cibuli s česnekem, mouku, koření, vejce, pepř, sůl a promícháme. Rukama tvoříme karbanátky pevné karbanátky a smažíme na oleji dozlatova.
Přílohu zvolíme dle chuti.
Na bramborovou kaši uvaříme oloupané, ka kusy pokrájené brambory s trochou soli. Bude to trvat přibližně 15 minut. Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a přihodíme větší kus másla. Přiklopíme pokličkou a necháme rozpustit. Ohřejeme si trochu mléka, postupně jej přiléváme do brambor a šťoucháme, až dosáhneme oblíbené konzistence. Dle chuti případně dosolíme.