Jestlipak víte, jak se dělá tofu? Je to pěkná „šichta“. Výroba zabere několik dlouhých hodin a výsledek nejistý. Mimo jiné potřebujete sádru (ano, čtete správně) v potravinářské kvalitě. Nevím jak vy, ale já se raději spolehnu na nějakou dobrou tofárnu 🙂

Na 4 porce budeme potřebovat:

Karbanátky

  • 1 tofu bylinkové nebo natural
  • 1 tempeh marinovaný
  • 1 dl rýže (klidně i jiná obilovina, která třeba zbyde z minulého dne – jáhly, pohanka…)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžíce cizrnové nebo rýžové mouky (příp. hladké mouky, nedržíte-li bezlepkovou dietu)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl, pepř
  • olej

Příloha bramborová kaše, bramborový salát nebo chleba

Bramborová kaše

  • brambory varný typ B nebo C
  • máslo
  • mléko
  • sůl

Postup:

Rýži propláchneme párkrát vodou a pak doplníme 1 a půl násobkem vody. Osolíme a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka – asi 12 minut.

Nakrájíme česnek a cibuli na malé kousíčky a orestujeme na troše oleje. Tofu nastrouháme spolu s tempehem a mrkví na jemném struhadle a smícháme v misce. Přidáme orestovanou cibuli s česnekem, mouku, koření, vejce, pepř, sůl a promícháme. Rukama tvoříme karbanátky pevné karbanátky a smažíme na oleji dozlatova.

Přílohu zvolíme dle chuti.

Na bramborovou kaši uvaříme oloupané, ka kusy pokrájené brambory s trochou soli. Bude to trvat přibližně 15 minut. Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a přihodíme větší kus másla. Přiklopíme pokličkou a necháme rozpustit. Ohřejeme si trochu mléka, postupně jej přiléváme do brambor a šťoucháme, až dosáhneme oblíbené konzistence. Dle chuti případně dosolíme.