Kořeněná špendlíková marmeláda
Co budeme potřebovat:
- 1 kg špendlíků (vypeckovaných)
- 350 g cukru
- 3 hřebíčky
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce rumu
- 1 dl vody
- 1 Gelfix 3:1
- 1/2 hvězdičky badyánu
- 1/2 lžičky skořice
- kousek čerstvého zázvoru (množství dle chuti)
Postup:
Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citrónovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně.
Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřík vlhkou utěrkou a otřít dosucha.
Tip:
Pokud se vám nechce špendlíky vypeckovávat, můžete je předem i s peckami povařit, až se začnou samy vylupovat a pak směs propasírovat. Takhle to dělala kamarádka, od které mám na marmošku tip. Potom ale přidejte asi 400 g špendlíků navíc (na pecky a slupky :D).