Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg špendlíků (vypeckovaných)
  • 350 g cukru
  • 3 hřebíčky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce rumu
  • 1 dl vody
  • 1 Gelfix 3:1
  • 1/2 hvězdičky badyánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • kousek čerstvého zázvoru (množství dle chuti)

Postup:

Špendlíky omyjeme, rozpůlíme a vyndáme pecky. Zázvor oloupáme, najemno nastrouháme a spaříme deci vroucí vody a necháme 5 minut odstát. Špendlíky přemístíme do kastrolu, přilijeme přecezený zázvorový výluh. Odvážíme cukr, z toho 2 lžíce smícháme s Gelfixem tuto směs nasypeme ke špendlíkům. Rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme koření a 1 minutu necháme projít varem. Potom přisypeme cukr, promícháme a vaříme 5 minut. Vylovíme koření. Přikápneme citrónovou šťávu a rum, promícháme a stáhneme z ohně.

Mezitím, co se nám vaří marmeláda, ve vroucí vodě si vysterilizujeme zavařovací skleničky, víčka, naběračku a trychtýř. Horkou marmeládu ihned plníme do horkých skleniček, čistou utěrkou otřeme okraje sklenek, kapky vody z víček a zavíčkujeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru. Pokud se podaří marmeládou opatlat okraje sklenek, je potřeba je otřík vlhkou utěrkou a otřít dosucha.

 

Tip:

Pokud se vám nechce špendlíky vypeckovávat, můžete je předem i s peckami povařit, až se začnou samy vylupovat a pak směs propasírovat. Takhle to dělala kamarádka, od které mám na marmošku tip. Potom ale přidejte asi 400 g špendlíků navíc (na pecky a slupky :D).