Rajčatová polévka s parmazánovými knedlíčky
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 750 g plně vyzrálých rajčat (nejlépe domácích)
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 kostky zeleninového bio bujónu
- 1 cibule
- velká lžíce másla
- čerstvě mletý pepř
- čerstvý tymián
- příp. sůl, cukr a citrónovou šťávu na dochucení
Na knedlíčky
- 100 g sýra parmazánového typu
- 30 g dětské krupičky
- 20 g pšeničných otrub
- 1 vejce
- trošička soli
- čerstvě mletý pepř
Postup:
Cibuli rozkrájíme na kostičky a osmažíme jí v kastrolu na másle dorůžova. Přidáme na kousky rozkrájená, vroucí vodou spařená a oloupaná, rajčata. Tymián, bobkový list a nové koření vložíme do kousku gázy a zavážeme bílou nití. Tento balíček vložíme do rajčat. Není to sice nutné, ale ulehčí nám to na konci přípravy odstranění koření z polévky :P. Přidáme i bujon a pepř. Chvilku restujeme, pak zalijeme asi litrem horké vody a vaříme přibližně 15 minut. Vytáhneme balíček s kořením a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Jsou-li rajčata nevýrazné chuti, můžeme ještě doladit citrónovou šťávou, cukrem a solí.
V mezičase si nastrouháme sýr, smícháme s vejcem, solí, otrubami, krupičkou a pepřem. Lžičkou nabíráme husté těstíčko a koulíme kuličky (vyšlo mi jich 16 ks). Vkládáme do vroucí vody a od té doby, co vyplavou na hladinu vaříme 1 minutu. Vkládáme až do polévky na talíři.