Minestrone s bílými fazolemi
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 400 g rajčatového pyré
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 kostky bio polévkového zeleninového bujónu
- 2 snítky tymiánu
- 2 stonky bazalky
- 1 hrnek vařených bílých fazolí (nebo konzervovaných)
- 1 mrkev
- kousek celeru velikosti mrkve
- citrónová šťáva
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- drobné těstoviny
Postup:
Fazole namočíme den předem do studené vody a druhý den uvaříme doměkka, cca 1,5 hodiny. Vařím vždy celý sáček a rozdělím na porce do mrazáku.
Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na droboučké kostičky. Řapíkatý celer, cibuli a česnek také nakrájíme na malé kousky.
V hrnci rozehřejeme olej a vysypeme do něj mrkev s celerem. Restujeme, až začne zelenina mírně zlátnout a vonět. Pak přidáme řapíkatý celer, cibuli a česnek a dále restujeme a mícháme, až cibule zesklovatí.
Přilijeme litr vroucí vody a rajčatové pyré, přidáme fazole, bujóny, pepř a tymián a vaříme asi 15 minut. Přidáme posekanou bazalku a dochutíme citrónovou šťávou.
V mezičase si v jiném kastrůlku uvaříme těstoviny dle návodu na pytlíku.