Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 400 g rajčatového pyré
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kostky bio polévkového zeleninového bujónu
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stonky bazalky
  • 1 hrnek vařených bílých fazolí (nebo konzervovaných)
  • 1 mrkev
  • kousek celeru velikosti mrkve
  • citrónová šťáva
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • drobné těstoviny

Postup:

Fazole namočíme den předem do studené vody a druhý den uvaříme doměkka, cca 1,5 hodiny. Vařím vždy celý sáček a rozdělím na porce do mrazáku.

Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na droboučké kostičky. Řapíkatý celer, cibuli a česnek také nakrájíme na malé kousky.

V hrnci rozehřejeme olej a vysypeme do něj mrkev s celerem. Restujeme, až začne zelenina mírně zlátnout a vonět. Pak přidáme řapíkatý celer, cibuli a česnek a dále restujeme a mícháme, až cibule zesklovatí.

Přilijeme litr vroucí vody a rajčatové pyré, přidáme fazole, bujóny, pepř a tymián a vaříme asi 15 minut. Přidáme posekanou bazalku a dochutíme citrónovou šťávou.

V mezičase si v jiném kastrůlku uvaříme těstoviny dle návodu na pytlíku.