Nechápu, jak naše pra pra báby zvládaly veškerou péči o hospodářství a ještě k tomu  péct chleba. Supermarket za rohem neměly, tak holt jim asi nic jiného nezbývalo. Jednou za čas se do toho pustím taky, ale chce to spoustu času. Výsledek však stojí za tu časovou investici 🙂

Na 1 bochník budeme potřebovat:

  • 160 g kvásku
  • 250 g žitné chlebové mouky
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 10 g soli
  • lžíce kmínu (příp. další semínka, dávám lněná)
  • 400 ml vlažné vody

Postup:

Kvásek si buď můžete vypěstovat sami ze žitné mouky a vlažné vody, avšak je lepší poprosit někoho, kdo již kvásek má. Na webu pana Cuketky najdete kváskovou mapu. Pokud se budete o kvásek poctivě starat a pravidelně ho přikrmovat, vydrží vám navěky.

V míse prohněteme všechny ingredience v polotuhé těsto. Pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme 2 a čtvrt hodiny kynout. Poté těsto opět prohněteme, uhladíme a přendáme do střední misky vyložené pečícím papírem, která nám tvar bochníku podrží. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 2 a čtvrt hodiny. Poté nakynutý chléb opatrně přetáhneme na plech, povrch opět navlhčíme a dáme do trouby rozpálené na 210 st. C na 15 minut. Vedle chleba položíme kovový hrneček s trochou vody. Po prudkém zapečení otevřeme troubu, aby se snížila teplota na 180 st. C, vodou z hrnečku pomocí mašlovačky opět navlhčíme kůrku a pečeme dalších 30 minut. Nejlepší výsledek je z těsta zadělávaného ručně. Holt chleba je Boží dar a vyžaduje láskyplné zacházení 🙂